Poniženje s kakvim se Bajern nije sretao i prisilno pomirenje u klubu

Decenijama je Bajern Minhen bio klub koji bi poželio da vodi svaki trener, no sada stvari ne stoje baš tako. 

Ove sezone su ostali bez ijednog trofeja, neki će reći zbog prokletstva Harija Kejna, neki zbog lošeg rada Tomasa Tuhela. Sredinom sezone je došlo do rasprave između Tuhela i jednog od čelnih ljudi kluba, Ulija Henesa

Misli da ne može da unaprijedi Aleksandra Pavlovića, Džamala Musijalu i Alfonsa Dejvisa? Ako tako misli o našim najperspektivnijim igračima, potpuno je normalno da moramo da nađemo drugog” – kazao je jednog prilikom Henes. 

Uslijedio je odgovor Tuhela da je uvrijeđen kao trener i da preko toga ne može preći baš lako. Nakon par loših rezultata dogovoreno je da će Tomas ostati trener do kraja sezone, a onda će napustiti klub. Malo mu je inače nedostajalo da stigne do finala Lige šampiona, ali ga je u posljednjim minutima u tome zaustavio Real Madrid. 

Bajern, Hari Kejn, Jozua Kimih
Foto: REUTERS/Murad Sezer

Krenulo se s licitacijom imena, naravno prvo od najvećih konkurenata iz Njemačke, što obično Bajern i radi. No dok su ranije vrlo lako uzimali najbolje igrače i trenere iz najvećih rivala, sada je neka druga priča, a prvi ih je odbio njihov bivši igrač Čabi Alonso

Uslijedili su pregovori s Julijanom Nagelsmanom, Ralfom Ragnikom, Oliverom Glaznerom i svi su propali. Odjednom je ispalo da ovakav Bajern i nije baš poželjan za mnoge trenere, posebno za one koji su poput Nagelsmana otjerani i pored osvojenih trofeja. 

Tomas Tuhel
Foto: REUTERS/Umit Bektas

Sada su u sportskom sektoru ovog evropskog velikana priznali da je sve ovo poražavajuće za klub ovog renomea. Na kraju se pojavila i informacija da bi Tuhel mogao ostati na klupi, jer prosto ne mogu naći nekog ko želi doći. 

Ono što bi Tuhelu bio problem je to da nije baš u najboljim odnosima s nekim igračima, pored toga tu su novi susreti i sastanci s Henesom. Možda će jednim dijelom olakšavajuća okolnost za Tuhela i rukovodstvo biti to što će kompletna javnost sada biti usmjerena na nacionalni tim Njemačke i Evropsko prvenstvo koje se održava baš u toj državi. 

To znači da će imati bar mjesec dana mira da dobro smisle kako i šta dalje, tačnije kako da vrate Bajernu onu viziju, stil i mentalitet vladara njemačkog fudbala. Prije svega toga svi će međusobno morati da se pomire zbog samog kluba, jer ako se ponovi ovakva sezona, pored Tuhela bi klub mogli napustiti kompletno rukovodstvo. 

Postavi odgovor