Saopštenje Fenerbahčea: Prozvali državu, savez, sudije...

Ono o čemu se danima govorilo sinoć se i desilo: fudbaleri Fenerbahčea su napustili teren na utakmici Superkupa Turske.

Uprava Fenerbahčea je prvobitno odlučila da će na ovu utakmicu izvesti juniorski tim, ali ipak, nedugo nakon početka utakmice igrači su napustili teren i zaputili se u svlačionice.

Bio je to način pobune Fenerbahčea protiv Fudbalskog saveza Turske. Dok se sve to dešava veliki broj navijača pita se zbog čega je uopšte došlo do ove pobune Fenerbahčea protiv saveza.

Prije nego što su se odlučili na ovaj potez, iz Fenerbahčea su prijetili da će napustiti domaće prvenstvo, ali ipak, to su bile samo “prazne” prijetnje i do toga nije došlo.

Sada su se iz Fenerbahčea oglasili zvaničnim saopštenjem za javnost u kojem su pokušali objasniti svoje razloge zbog kojeg su uradili sve ovo.
Osim toga, podsjetili su i na nešto što se desilo prije 9 godina, a radi se o napadu na igrača Fenerbahčea. Tada je iz vatrenog oružja pucano na fudbalere.

“Nepravde koje smo doživjeli, zavjere terorističke organizacije, pokušaj ubistva naše fudbalske ekipe nakon gostovanja u Rizeu, pokušaj linča nad našim fudbalerima na zadnjem gostovanju, a sudijskim maltretiranjem je ukradeno naše ligaško prvenstvo.
Jedan od faktora koji nas najviše boli i tjera da preispitamo svoju trenutnu situaciju je taj što je pokušaj ubistva i dalje neriješen. I tadašnja uprava htjela je istupiti iz lige na neko vrijeme, ne igrati na utakmicama i odgoditi ih. Utakmice su nastavljene nakon uvjeravanja s najvažnijih nivoa naše države”saopštili su iz kluba i dodali:

“‘Bez brige, pronaći ćemo kriminalce’, govorili su nam tada, a prošlo je 9 godina. I dalje nema napretka. Ovo su samo neki od događaja koje sam naveo. Možemo povećati ovaj popis”.

Osim toga žestoko su optužili savez da postoji sistem koji kroz suđenje određuje tok prvenstva, ali su se i osvrnuli na dešavanja u Trabzonu.
“Dužnosnici kluba i policije nisu poduzeli potrebne mjere opreza od početka utakmice koja je sigurno bila visokorizična. Nisu, ostavimo to po strani. Uprkos tome, napetost s početka utakmice i nastavak rasta tenzija. Zar to uopšte nisu osjetili? Zar nisu shvatili da bismo barem trebali poduzeti potrebne mjere opreza u drugom poluvremenu? Ne, nisu.
Iskusni državni službenici i policajci lako su mogli naslutili gdje bi utakmica mogla ići”nastavili su i još jednom pitali:

“Zar nisu osjetili? Zar nisu osjetili? Na ovo treba odgovoriti. Činjenica da su najviši predstavnici naše države u tom gradu izazvali ovaj incident nikako nije događaj za olako shvatiti. Vidimo da je do sada bio ozbiljno podcijenjen”.

Podsjetimo, Fenerbahče i Galatasaraj vode bitku za prvo mjesto u Turskoj, a sedam kola prije kraja Fenerbahče za ljutim rivalom “kasni” dva boda.

Postavi odgovor