Na današnji dan osnovana Sloboda Tuzla

Sloboda Tuzla danas slavi svoj 104. rođendan.

Na današnji dan, a na inicijativu velikog vizionara, Mitra Trifunovića Uče, prije tačno 104 godine osnovan je Fudbalski klub Sloboda Tuzla koji od postojanja bilježi uspone i padove, ali i nezaboravne trenutke.

“Kroz istoriju, Sloboda je bila svjetionik uspjeha, s posebnim sjajem osvajanja UEFA-inog takmičenja 1983. godine i neumornog duha ’90-ih. Zahvaljujemo se Mitru na hrabrosti i strasti kojom je pokrenuo sportsku priču koja traje i danas, nakon 104 godine, dok FK Sloboda Tuzla nastavlja pisati svoju legendarnu priču.

Danas je poseban dan kada slavimo zajedništvo, strast i nevjerovatnu predanost crveno-crnoj boji. Posebno želimo izraziti zahvalnost prema vjernim navijačima, srcu i duši kluba. Njihova strast i podrška su neizmjerne, i uvijek su bili nezaobilazan dio naše stogodišnje historije. Hvala što ste uvijek tu, stvarajući nevjerovatnu atmosferu i pokazujući pravu ljubav prema FK Sloboda Tuzla. Sretan rođendan Fudbalskom klubu Sloboda Tuzla, ponosu našeg grada!

Da nam ova godina bude ispunjena još većim uspjesima, teren bude poprište radosti, a tribine mjesto gdje se rađaju nezaboravni trenuci zbog kojih ćemo idući rođendan slaviti u društvu najvišeg ranga bh. fudbala. Fudbalski klub „Sloboda“ jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u regionu. Sada već daleke 1919. godine na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče, u gradu soli je osnovan naš klub.

Učo je okupio entuzijaste, uglavnom radnike, zanatlije, ugledne ljude Tuzle, iznio im ideju i tako je 30. novembra osnovano RSD „Gorki“. Od 1927. godine klub je promijenio ime u „Sloboda“koje s ponosom nosimo i danas” – napisala je Sloboda.

Sloboda je trenutno lider Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine i prvi kandidat za ulazak u Premijer ligu.

Postavi odgovor