Sa 42 utakmice Ibrahimović pozvan u reprezentaciju, jedan nastup ga dijeli od Zofovog rekorda

Jane Anderson pozvao je Zlatana Ibrahimovića u reprezentaciju Švedske. 

Novi kvalifioni ciklus je pred evropskim reprezentacijama, kreće put prema kontinentalnoj smotri iduće godine u Njemačkoj. Nacionalne vrste će se krajem marta okupiti prvi put u 2023., a u švedskim redovima će se naći i jedno dobro poznato lice. Iako je prošle jeseni proslavio 41. rođendan, a tek je nedavno upisao prvi nastup još od prošlog maja, Zlatan Ibrahimović ponovno je pozvan u reprezentaciju.

Švedska će tokom ove pauze odigrati dvoboje s Belgijom i Azerbajdžanom, a Ibra će biti u prilici oboriti još jedan rekord. I to onaj u vlasništvu proslavljenog italijanskog golmana Dina Zofa, koji je s 41 godinom, tri mjeseca i jednim danom još 1983. postao najstariji igrač u istoriji kvalifikacija za Euro.

“Zlatan je u posljednje vrijeme skupio podosta minuta, ulazeći kao igrače s klupe za Milan, u dobroj je formi unatoč tome što je dugo izbivao s terena. U tom kontekstu, mislim da on može pridonijeti. Pogotovo na terenu, ali i izvan njega” – rekao je švedski izbornik Jane Anderson najavljujući švedski sastav.

Inače, Ibra je svoj posljednji, odnosno 121. nastup za Švedsku upisao tačno pred godinu dana, kada je njegova reprezentacija u dodatnim kvalifikacijama lovila vizu za Svjetsko prvenstvu u Kataru. Nisu u tome uspjeli, a potom se i on teško povrijedio, pa je tek sada došla nova prilika za povratak u nacionalnu vrstu.

Postavi odgovor