Boks izbačen sa Olimpijskih igara

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je da sa liste sportova za Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine izbaci dizanje tegova, moderni pentatlon i boks. 

Najveće iznenađenje je svakako to što boksa nema na listi, a sve je to cijena sve većeg broja skandala koji potresa ovaj sport. Ono što se najviše zamjera je pristrasno bodovanje sudija za boksere iz velikih bokserskih sila, kao i tzv. vraćanje dugova putem sudijskog bodovanja doveli su u pitanje regularnost jednog od najstarijih i najpopularnijih sportova.

S druge strane dizanje tegova je izbačeno zbog sve većeg broja dopingovanih sportista, a moderni pentatlon zbog jahanja koje je jedna od disciplina i ako zamijene tu disciplinu vjerovatno će biti vraćeni u olimpijsku porodicu.

Svi sportovi će imati priliku 2023. godine da predstave MOK-u napredak u stvarima koje im se zamjeraju, pa će se opet glasati oko toga da li će biti vraćeni u olimpijski program. Boks se inače prvi put pojavio 1904. godine u Sent Luisu na Olimpijskim igrama, dizanje tegova je od prvih Igara u Atini 1896. godine tu, a moderni pentatlon od 1912. godine u Stokholmu.

Postavi odgovor