Danilo Stokuća za MeridianSportBH: "Trudimo se da sve ovo podignemo na još viši nivo"

Trener Banjaluka Voleja Danilo Stokuća pričao je za MeridianSportBH o trenutnom stanju u ekipi, situaciji u odbojci u regiji, te glavnim ciljevima.

Stokuća je došao u Banjaluku tokom sezone i trenutno ovaj tim ima tri pobjede iz osam utakmica. Banjalučanke spadaju među najmlađi tim u prvenstvu, te on ističe da je glavni cilj da se sve ovo u budućnosti podigne na viši nivo.

„Trenutno mi je plan opstanak u ligi, pošto je ekipa dosta podmlađena i izmjenjena. Jako je perspektivna ekipa, treba samo raditi, na kraju će nam se taj rad i trud isplatiti. Jako sam zadovoljan utiscima u klubu i ljudima koji to rade veoma profesionalno i trudimo se da to podignemo na još viši nivo da bi izgledalo mnogo ozbiljnije u nekom narednom periodu i budućnosti“ – rekao je Stokuća i prokomentarisao je sam kvalitet odbojke u Bosni i Hercegovini:

„Fino izgleda, nije to baš za zanemariti. Uglavnom dosta se razlikuje od Srbije, drugi je koncept takmičenja i kvaliteta, ali svakako mislim sve je za poštovanje, ne treba se praviti neka ogromna razlika, svi igramo odbojku“.

DSC 4427
Foto: Miroslav Tanasković/MeridianSportBH

Danilo je dug period radio u Partizanu i njegova želja da je svoje znanje prenese na ove mlade odbojkašice.

„Trudim se da prenesem svo svoje znanje iz Srbije, radio sam tamo u Superligi Srbije, vodio sam ekipu Partizana gdje smo igrali polufinale plej-ofa. Ovo je neke novo iskustvo i trudim se da maksimalno prenesem svoje znanje ovoj djeci i biće mi drago da sutra stasaju u ozbiljne odbojkašice. Nadam se da će većina nastaviti da bavi profesionalno odbojkom“ naveo je Stokuća.

Tokom rada u Partizanu imao je priliku da sarađuje s jednim od najuspješnijih odbojkaških trenera Darkom Zakočem.

„Saradnja sa Darkom je donijela jedno ogromno iskustvo i školu. Imao sam tu privilegiju što sam radio s njim, dvije sezone smo radili zajedno, mogu reći da sam presrećan što sam s takvim stručnjakom radio i što sam imao priliku da od njega uzimam znanje“ – kazao je Danilo.

BL Volej
Foto: Meridian

Zbog problema sa finansijama treneri su kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji prinuđeni da veoma rano u seniorski tim ubacuju veoma mlade odbojkašice. Stokuća navodi da je veliki problem što one i tako mlade odlaze u inostranstvo čim pokažu kvalitet u svojim prvim klubovima.

„Kvalitet iz godine u godinu i treneri su prinuđeni na te mlađe kategorije da se ozbiljnije radi s njima i da ih takoreći prerano bacaju u vatru. Onda ta djeca imaju mnogo superligaških utakmica u nogama i prinuđeni su da se bore i samim tim je to u neku ruku dobro, a u neku i ne, jer prerano ostajemo bez te mladeži u ligi i onda smo u situaciju da uzimamo igračice sa strane da bi popunile te praznine koje fale. Mnogo mladi odlaze u strane klubove da igraju odbojku, to je danas tako i danas je to neka nova atomska odbojka“ – istakao je on.

Danilu zahvaljujemo na odvojenom vremenu i želimo puno sreće u nastavku sezone i karijere.

Piše: Dejan Jovičić

Postavi odgovor