Džikić: ''Izlišno je pričati o motivaciji, dolazimo sa jasnom idejom''

Košarkaši Budućnosti će u utorak gostovati ekipi Partizana u prvoj utakmici polufinala ABA lige, a taj meč je najavio i trener Podgodičana, Aleksandar Džikić.

Trener Podgoričana Aleksandar Džikić rekao je da će njegova ekipa u predstojećoj polufinalnoj seriji ABA lige protiv Partizana prije svega morati da odgovori na fizičku igru crno-bijelih i dodao da je na ovom nivou izlišno govoriti o motivaciji.

”Na ovom nivou ne možeš da očekuješ utakmice koje neće biti zahtjevne. Moramo fizički da odgovorimo na igru Partizana, na njihov presing u odbrani, na njihovo trčanje, na njihov intenzitet, skok igru, prije svega igrača na pozicijama 3, 4 i 5. To ne može biti posao jednog igrača, to mora da bude posao kojim se bavi cijela ekipa. To su preduslovi da sa svakim protivnikom, pa i Partizanom, budeš u utakmici.

Znamo da će biti pritiska preko cijelog terena, da su tokom sezone pokazivali organizovanije varijante tog pritiska u vidu nekog zonskog presinga, pokazali su u Evrokupu određene kombinovane varijante… Mi ćemo pokušati da se za sve to spremimo, ali da ne mijenjamo ono što nas je dovelo ovdje. Mi smo u ABA ligi tim sa najmanje izgubljenih lopti, sa najviše šutiranih slobodnih bacanja i pokušaćemo da nastavimo sa takvim načinom igre” – kazao je Džikić, pa nastavio:

”To znači da će otići sa samo jednom idejom u glavi, a to je da se takmiče. To je ono što se od njih traži. Na ovom nivou pričati o motivaciji, imperativu, mislim da je izlišno. Ili imaš to u sebi ili nemaš”.

Dzikic 5
Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Budućnost je izgubila od Partizana u obje utakmice regularnog dijela sezone.

“Mi smo ovdje utakmicu krenuli relativno sporo, Partizan se odvojio, međutim vratili smo i imali svoje šanse u toj utakmici. Bitno je samo na koji način ćeš izaći na tu utakmicu, to se vidi odmah od početka. Da li si izašao da ratuješ ili si izašao – eto, pa šta bude. Ako budemo u nekom raspoloženju koje nije ratničko, nisu nam dobre šanse” – dodao je on.

On je rekao da vjeruje u svoju ekipu i da ima dovoljan broj iskusnih igrača kojima neće smetati atmosfera u nekadašnjem ”Pioniru”.

“Igrali smo sa njima u Beogradu, doduše u Areni, Pionir je malo intimniji i moguće je stvoriti veći pritisak, ali to nije ništa novo za većinu igrača. Kako će na njih to individualno uticati, ostaje da se vidi, ali moramo da vjerujemo da ćemo izaći sa jasnom idejom šta hoćemo, a šta nećemo” – rekao je Džikić.

Partizan je poslije poraza od Burse u Evrokupu imao skoro 20 dana pauze, ali Džikić vjeruje da je crno-bijelima trebala pauza poslije tog neočekivanog poraza i da su je dobili.

“Imali su dovoljno vremena da se spreme za nas. Znamo da će nas očekivati i neke novosti i u odbrani i u napadu, ali to je nije pod našom kontrolom. Probaćemo da iskontrolišemo ono što mi radimo i da nametnemo način igre koji nama odgovara. Pritisak favorita je vjerovatno u ovom slučaju na njihovoj strani. Daleko su oni od neiskusne ekipe, naročito nosioci igre” – kazao je trener Budućnosti, koji je dodao i da će protiv Partizana doći u kompletnom rosteru.

Prva utakmica polufinala ABA lige između Partizana i Budućnosti igra se u utorak od 19 časova u hali “Aleksandar Nikolić”.

Postavi odgovor