Grenland - po drugi put među divovima bez profesionalne rukometašice

Rukometašice Grenlanda sutra će igrati u prvom kolu Svjetskog prvenstva protiv Norveške, što će im biti drugi nastup na ovom takmičenju u istoriji. 

Nacionalni tim iz države koja ima 56 hiljada stanovnika, po drugi put će igrati na Svjetskom prvenstvo, prvi put nakon 2001. godine. Tada su igrali u grupi sa Rusijom, Jugoslavijom, Austrijom, Južnom Korejom i Japanom. Doživjeli su pet poraza, uz gol razliku 77:152 i sada su čekali preko dvije decenije da ponovo zaigraju protiv najboljih svjetskih rukometašica. 

Sama priča kreće od toga da su se one sada kvalifikovale tako što su bile najbolje na prvenstvu Sjeverne Amerike gdje su bili domaćini, a u finalu su savladale selekciju Kanade. 

https://www.youtube.com/watch?v=Ht0Va6litN4

Inače Grenland je najveće ostrvo na svijetu i autonomna pokrajina je Danske. Baš tu bliskost s Danskom i Skandinavijom koriste za razvoj rukometa, jer većina njihovih reprezentativki igra u ekipama koje nastupaju u nižim ligama danskog prvenstva. Pored toga pojedine rukometašice igraju u klubovima na Farskim Ostrvima, te Islandu, a ostale su članice domaćeg tima Nuuk. 

Nijedna članica reprezentacija nije profesionalna rukometašica, sve one imaju poslove kojima se bave, a rukomet im je takoreći usputna zanimacija. 

„Bilo je potpuno nadrealno. To je bio treći put da sam igrala u kvalifikacijama, a ranije smo bili blizu. Prvi put kada sam igrali prije četiri godine, osvojili smo treće mjesto. Onda smo dvije godine kasnije završili na drugom mjestu i konačno, ove godine smo pobijedili. Bilo je veoma emotivno za sve nas” – kazala je Ivalu Bjerge, koja inače radi u Danskoj koja ekonomistkinja. 

Ekipa im je većinom sastavljena od iskusnijih rukometašica, a najbolji strijelac ekipe je Anja Heliman,a trener im je nekadašnji danski rukometaš Andres Fris. 

Prvi duel će igrati sutra protiv Norveške i sigurno će im glavni cilj biti da izbjegnu baš ubjedljiv poraz. Druga dva rivala su im Južna Koreja i Austrija. Ono što iz ovog tima najviše čekaju je druga faza šampionata, tzv. “Prezident kup” gdje igraju ekipe koje su završile posljednje u grupama i baš tu Grenland vidi svoju šansu da dođe do istorijskog boda na Svjetskom prvenstvu. 

Postavi odgovor