Nestvarni Verstapen 'ubio' čeličnu volju Hamiltona i pokorio Ameriku

Vozač Red Bula Maks Verstapen fenomenalnom vožnjom trijumfovao je u trci za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država.

Red Bulov Maks Verstapen vodio je u drugom dijelu trke veliku bitku za vozačem Mercedesa iskusnim vukim Luisom Hamiltonom, ali je odličnim manevrom u 50. krugu trke uspio da ga prestigne, a potom sigurno privede trku kraju.

Početak trke obilježila je velika greška Ferarijevog Karlosa Sajnca koji je nakon incidenta sa Džordžom Raselom ostao bez pneumatika te je morao završiti trku već nakon nekoliko sekundi iako je imao pol poziciju.

Bio je Verstapen konstantno u vrhu, ali su se problemi javili u 36. krugu nakon veoma spore zamjene guma, nakon čega je Holanđanin pao na četvrtu poziciju iza Šarla Leklera i iskusnog Sebastijana Fetela.

Uslijedili su strahoviti napadi Verstapena koji su rezultirali u 39. krugu trke kada je uspio da prestigne Ferarijevog vozača, a nakon toga se vrlo brzo našao na drugoj poziciji nakon katastrofalne reakcije Fetelovog tima prilikom zamjene guma kada je ovaj pao na začelje.

Fetel je u samom finišu, u 56. krugu vodio veliku bitku sa Kevinom Magnusenom za osmu poziciju i silnim udarima uspio je da ga savlada i koliko toliko popravi svoj nastup koji je bio lošiji od očekivanog, mada ne njegovom krivicom.

Iza Verstapena i Hamiltona na podijumu je završio Šarl Lekler, a iza njega je bio još jedan Red Bulov vozač, Serhio Perez. Peti je završio Rasel, a iza njega Lando Noris te danas odlični Fernando Alonso. Fetel i Magnusen bili su osmi, odnosno deveti, a do bodova je još uspio doći i Juki Cunoda.

Postavi odgovor