Pešić: "Kad Piksi zove mora da se dođe"

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić govorio je u beogradskom Centru za kulturu “Vlada Divljan” pred mladim fudbalskim trenerima.

On je istakao glavnu razliku između reprezentativnog fudbala i košarke.

“Kad Piksi zove, mora da se dođe! Iz jednostavnog razloga, FIFA termin ne ostavlja prostor klubovima da kalkulišu, zadržavaju igrače, traže izgovore. I da je povrijeđen, Dušan Tadić na primjer, poslije poziva selektora mora da dođe u kamp, pristane na pregled, dobije i izveštaj domaćeg doktora.

U košarci je slika drugačija, klupski manevar mnogo je veći. Mnogi od njih koriste pravo da stopiraju košarkaše. Postoji još jedna bitna stavka – novac. Fudbal je priznaje, reprezentativni košarkaški fudbal – ne! Nema premija, samo od države i to poslije medalja”  – kazao je Pešić i nastavio:

“Korist je praktična – igraš zajedno i takmičiš se sa najboljima. Isti takvi su i protiv tebe! Eto razloga da kroz strast i entuzijazam napravite iskorak naprijed. Bez te dvije stavke, zaj… priču! Traži drugi posao! Svoje g…. mora da se pojede. Barem ponekad, ne svaki dan”.

Tokom svoje karijere Pešić je kao trener osvojio Svjetsko prvenstvo, dvaput evropsko, te jednom Evroligu, uz mnogo trofeja u domaćim takmičenjima.

Postavi odgovor