Politika zna kako da svi u sportu izgube

Ukrajinska mačevalka Olga Karlan diskvalifikovana je sa Svjetskog prvenstva nakon što je odbila da se na kraju duela rukuje sa svojom suparnicom.

Od početka rata u Ukrajini poznato je da gdje se god sretnu ukrajinski sportisti protiv ruskih i bjeloruskih da se ne rukuju s njima na početku i na kraju meča. To je već postalo opšte poznato u tenisu jer se veoma često dešavanju susreti između sportista iz tih država, pa publika različito reaguje na ta dešavanja. 

Ipak u mačevanju je prema pravilima pozdrav nakon meča obavezan. Karlan je sa 15:7 pobijedila Ruskinju Anu Smirnovu, no kada je borba završila ona se nije htjela rukovati. Ona je ispružila mač prema protivnici da joj ne prilazi i nakon dugo vijećanja odlučeno je da Karlan bude diskvalifikovana. 

Inače Karlan je u svojoj karijeri osvojila olimpijsko zlato, šest puta je bila svjetska šampionka, a osam puta je bila najbolja u Evropi. Svoju posljednju olimpijsku medalju je osvojila zajedno s Ruskinjama na postolju i sada već znamo da takva slika više nije moguća. 

Sada se tu postavlja mnogo pitanja prije svega koji će se putem razvijati sve ovo, jer i dalje u mnogim sportovima Rusima i Bjelorusima zabranjeno da se takmiče na međunarodnom nivou i to prije svega u ekipnim takmičenjima. U nekim individualnim im je to dozvoljeno, ali ne mogu nastupati pod zastavom svoje države.

Još uvijek se čeka na konačnu odluku o tome da li će im biti dozvoljeno da nastupe na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, a ono čime su Ukrajinci zaprijetili jeste da oni neće u tom slučaju poslati svoje sportiste u glavni grad Francuske. Ta odluka djeluje veoma čudno s obzirom da Ukrajina sada dosta polaže na promociju svog ponosa, borbe i posebno djeluje čudno s tačke gledišta da će tako baš svoje sportiste uskratiti za učešće na najbitnijem sportskom takmičenju u svijetu. 

Odluka poput ove na takmičenju u mačevanju samo može još više potvrditi tu odluku Ukrajinaca da u slučaju učešća Rusa u Parizu ne vidimo predstavnike te države koja je recimo na prethodnim Igrama u Tokiju osvojila 19 medalja. 

Nažalost ratni sukobi i dalje traju u Ukrajini i kraj tome nije na vidiku, a to sve garantuje da će i dalje biti velike netrpeljivosti između sportista iz ovih država na takmičenjima. Takođe će biti veliko pitanje kako će to sve izgledati u godinama nakon što ratni sukob prestane, da li će popustiti ta odbojnost prema Rusima ili ćemo i dalje viđati ovakve stvari. 

RTSLXRK
Foto: REUTERS/Issei Kato

Sigurno je da i u međunarodnim sportskim savezima ne žele da im se ovakve stvari dešavaju i pitanje je koliko će i on pokušavati da što više razdvoje moguće duele Ukrajinaca s Rusima i Bjelorusima, a takođe će sigurno biti dosta polemike i u svijetu mačevanja da se ovakve stvari ne bi dešavale. 

“Već sam nekoliko puta rekla da neću pružati ruku dok ruske trupe ne odu iz Ukrajine i ne vratimo svoje teritorije. Ne znam jesu li me ljudi shvatili, ali vrlo sam jasna. Ne znam mogu li biti jasnija” – istakla je ukrajinska teniserska Elina Svitolina tokom prethodnih turnira.

Na kraju ostaje nada da će se sve ovo što prije završiti i da ćemo u budućnosti gledati zajedno bez problema sportiste iz ovih država na terenu i da oko njih neće kružiti ta politička priča. 

Piše: Dejan Jovičić

Postavi odgovor