Rusija razbila otpor hrabre Slovačke i na kraju ih deklasirala

Rusija je savladala Slovačku sa 6:1 u okviru svog prvog meča grupne faze Evropskog prvenstva u Holandiji 2022. godine nakon što je slomila otpor hrabrog debitanta na ovom takmičenju.

Debitant Slovačka je iznenadila već u drugoj minuti velike favorite Ruse poslije preciznog udarca njihove “devetke” Petera Kozara. Loptu je strijelcu istorijskog gola za Slovake kao na tacni posložio Tomaš Drahovski.

Poslije tog gola Slovaka sve se okrenulo i bilo je u znaku dominacije Rusa koja se isplatila pogotkom Artema Antoškina, koji je u stilu Tonija Krosa šutirao nisko, ali precizno u desnu stranu i pogodio za 1:1.

Nije prošla ni minuta “čestito”, a Rusija je preokrenula stvar i dala gol za prednost od 2:1. Strijelac istog je bio Anton Solakov odličnim poluvoleom, a asistent mu je bio kapiten “Zbornaje” Sergej Abramov.

Umalo su do kraja poluvremena Rusi povećali prednost na 3:1 i da jesu to bi prije svega bio jedan senzacionalan pogodak jer je Artem Nijazov prelijepio uhvatio “makazice”, ali je njegov udarac samo na kraju prodrmao prečku.

Nije dugo potrajao otpor Slovačke u drugom poluvremenu jer je Nando iz kornera nabacio loptu Antoškinu koji je iz prve, kao i topa “proturio” loptu kroz noge sa nekih 10-ak metara nemoćnom Ričardu Obermanu.

Igrao se 28. minut utakmice kada je Robinjo pokazao zašto je Brazil zemlja najvećih futsal majstora i malom “samba” minijaturom izbacio svog protivnika da bi udarcem sa vrhom stopala matirao Obermana koji je primio još jedan gol kroz noge.

Oberman je poslije pogotka Robinja očigledno bio veoma uznemiren jer je samo minut kasnije napravio katastrofalnu grešku kada je u pokušaju da proslijedi loptu saigraču zaboravio na Antoškina koji je bio ispred njega, a ovaj je to iskoristio, presjekao loptu i pogodio u praznu mrežu čime je kompletirao svoj het-trik. 

 

Rusija je poslije petog gola nastavila sa dominantnom igrom i redala je prilike ispred gola Obermana. Kada su svi mislili da će se oni smiriti u 34. minutu je Antuškin prodriblao po lijevoj strani i dodao loptu ka mladom Sokolovu koji ju je smjestio u mrežu za 6:1.

Opet nije prošla skoro čitava minuta, a Rusija je došla do novog gola i pokazala zašto je jedna od najboljih selekcija svijeta. Kapiten Avramov je lucidnim pasom pronašao na lijevoj strani Ivana Milunova koji je loptu poslao u nebranjeni gol.

Do kraja se Rusija ipak odlučila smilovati nad Slovačkoj i nisu više dali golova već “demoliranim” protivnicima i time je rezulat na semaforu “Zigo Dom” arene u Amsterdamu ostao 7:1.

Slovačka i Rusija će svoje naredne mečeve grupne faze Evropskog futsal prvenstva u Holandiji igrati 25. januara gdje će Slovaci biti protivnici Poljskoj u 20:30h, dok će Rusi igrati duel protiv Hrvata u 17:30h.

Postave:

Rusija

Startnih pet: Putilov (GK), Eder Lima, Robinjo, Čiškala, Davidov

Klupa: Zamtaradže (GK), Antoškin, Milovanov, Abramov (K), Nijazov, Abramovič, Sokolov, Paulinjo, Nando

Slovačka

Startnih pet: Oberman (GK), Rik, Kozar (K), Doša, Drahovski

Klupa: Karpijak (GK), Serbin, Ševčik, Smerička, Zdrahal, Zatovič, Čerovski, Turek, Ostak

Standings provided by SofaScore LiveScore

Postavi odgovor