Smajlagić: "Svaka pobjeda bi bila iskorak"

Selektor rukomešata Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić je na startu priprema za Evropsko prvenstvo naveo da bi svaka pobjeda bila iskorak.

On je rekao da selekcija tima još nije završena i da se ona radi godinama.

“Sve je u nekakvom hodu, prebrzo za stvaranje homogene atmosfere. Ali adaptiraćemo se, kao i svi ostali. Imamo iza sebe dosta turbulentan period. Napravili smo selekciju igrača koji su visoko motivisani da daju više nego što mogu. Vrlo je važna predanost igrača da daju sve od sebe, da idu do granica svojih mogućnosti, to je jedina garancija za uspjeh. Svaka pobjeda bi bila nekakav iskorak ili napredak. Imamo tešku grupu, nemojte to zaboraviti, ali realno i nema lagane ekipe u Evropi. Ovo su sve ekipe koje zahtijevaju i visoku motivisanost i mnogo toga više. Djelovaćemo u cilju da budemo što bolji” – kazao je Smajlagić i nastavio:

“Sklapali smo sistem, ova selekcija nije završena. Selekcija se pravi godinama, ali se mora paziti da rezultati ne trpe. Rezultat pokazuje da idemo u pozitivnom smjeru. Iskorak je što smo se na Evro prvi put plasirali kao drugoplasirani. Ne gradimo rezultat na tome kakvi su drugi. Možemo graditi rezultat na onome kakvi smo mi. Mi moramo jačati, bez obzira na protivnika. Možda će i kod nas neko biti povrijeđen. Zasad kod nas nema problema. Funkcionisanje tima zavisi od različitih profila igrača. Nemamo prostora za eksperimentiranje“.

Zatim je prokomentarisao i rivale u grupi.

“Imamo Švedsku koji su petostruki prvaci svijeta. Mi nemamo talentovanu generaciju, nego skup igrača. Holandija je napravila veliki progres posljednjih godina. Ne trebamo ni potcjenjivati, ni precjenjivati sebe. Holandija ima kontinuitet, koji mi nemamo. Nismo mi baš talentovani koliko se misli. Nemamo mi u ligi radne igrače. Igraćemo sa svakim, ali moramo biti realni. Ako nikad ne igramo protiv Švedske, ne znamo da li je možemo dobiti” – naveo je Smajlagić.

Prva utakmica je 11. januara protiv Švedske, 13. januara protiv Holandije i dva dana kasnije protiv Gruzije.

Postavi odgovor