Tuka pružio podršku košarkašima Bosne i Hercegovine

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka pružio je podršku košarkašima ove države zbog svih problema o kojima su juče priča.

Tuka je istakao da su takvi problemi za sportiste iz ostalih država više nego banalni, ali ovdje se o tome ne misli.

“Iskrena podrška Košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Musi, Nurkiću, Haliloviću, Garzi, selektoru Bećiragiću i ostatku ekipe koja se bori za plasman na Olimpijske igre (Zahiragić, Arslanagić, Atić, Gegić, Delalić, Lazić, Vrabac, Alibegović, Delalić, Kamenjaš, Ilić, Ahmedović, Zrno). Zaista su uspjesi naših sportista na svjetskim i evropskim takmičenjima ravni podvigu ako znamo sa koliko se problema svi mi susrećemo. Problemi koji su za ostale sportiste sa kojima se takmičimo širom svijeta više nego banalni, pa čak i smiješni.

Moramo se svi zajedno izboriti za sistemska rješenja koja će sport, sportiste i sve naše reprezentacije barem izjednačiti sa svima ostalima koji predstavljaju našu državu u svijetu. Svugdje ćemo čuti da su sportisti najbolji ambasadori jedne zemlje. Pa kada je tako, zašto se ne donesu potrebni zakoni i mjere na svim razinama vlasti. Kao predsjednik Komisije olimpijaca Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, zahtijevam da se ovo pitanje riješi čim prije. Pred nama je malo vremena do Olimpijskih igara u Parizu 2024. Neka svako preuzme svoj dio odgovornosti i uradi svoj dio posla.

Mi u Olimpijskom komitetu smo davno predložili rješenja. Šta je bilo, bilo je. Želim vjerovati da se stvari mogu popraviti i da sport i sportisti konačno dobiju mjesto koje zaslužuju u našem društvu. Uskoro ćemo krenuti sa provedbom zaključaka koje smo donijeli na Komisiji olimpijaca. Uvjeren sam da zajedno možemo promijeniti sadašnje stanje na korist sporta, svih naših sportista i Bosne i Hercegovine” –poručio je Tuka.

Postavi odgovor