Poznato osam od 12 učesnika Olimpijskih igara kod košarkaša

Nakon što je završeno Svjetsko prvenstvo u košarci, postalo je poznato osam od 12 učesnika predstojećih Olimpijskih igara u muškoj konkurenciji.

Iako neke države nisu uspjele proći ni prvu grupnu fazu nastavile su veliku borbu za Pariz, jer svaki kontinent daje svoje predstavnike na Igrama.

Francuska je kao domaćin siguran učesnik, iz Evrope tu su finalisti Mundobasketa Njemačka i Srbija, iz Afrike najprijatnije iznenađenje Južni Sudan, iz Amerike Kanada i Sjedinjene Američke Države, Aziju će predstavljati Japan, a Okeaniju Australija.

U Parizu su ostala još četiri mjesta, a za njih će se nacionalni timovi boriti na četiri različita turnira od 2. do 7. jula naredne godine i samo će pobjednici s turnira ići put Francuske.

Tako će se u kvalifikacijama za Olimpijske igre naći: Egipat, Portoriko, Novi Zeland, Letonija, Litvanija, Slovenija, Italija, Španija, Crna Gora, Brazil, Dominikanska Republika, Grčka, Gruzija, Finska, Liban, Filipini, Meksiko, Angola i Obala Slonovače. Takođe će tu biti i pet selekcija koje su izborile plasman na osnovu pretkvalifikacionih turnira: Hrvatska, Poljska, Bahrein, Bahami i Kamerun.

Postavi odgovor