Kreće borba za evropski tron: Italija i Srbija glavni kandidati, Turska i Poljska čekaju iz zasjede

Pred nama je novo Evropsko prvenstvo za odbojkašice koje će se održati u Italiji, Belgiji, Estoniji i Njemačkoj, a po običaju glavni favoriti će biti Italija i Srbija.

Na prethodnom šampionatu u Beogradu Italija je u finalu savladala domaću Srbiju i to je bilo posljednje takmičenje na kom je Zoran Terzić predvodio ovaj trofejni tim. Nakon toga je bio Danijele Santareli s kojim su Tijana Bošković i saigračice stigle do svjetskog zlata, no on je sada otišao u Tursku. 

Njegovo mjesto je zauzeo Đovani Gvideti koji je ranije vodio selekcije Njemačke,Holandije i Turske, te na prvenstvima Evrope ima već pet osvojenih medalja, ali nijedno zlato najviše zahvaljujući Srbiji. Za razliku od prethodnog prvenstva opet je tu Maja Ognjenović, a tu si u neka nova imena poput Aleksandre Jegdić, Hene Kurtagić i Aleksandre Uzelac. Nije najbolje krenulo ovo ljeto u Ligi nacija, ali tu je Gvideti većinom odmarao najbolje odbojkašice.

Glavna uzdanica će ponovo biti Tijana Bošković, ali će veoma biti bitno da uključe i ostale odbojkašice, prije svih Sara Lozo, Maja Aleksić, Jovana Stevanović, Mina Popović, uz naravno pomenutu Maju Ognjenović. 

Srbija ne bi trebala imati težak zadatak u grupi gdje se još nalaze Belgija, Slovenija, Poljska, Ukrajina i Mađarska, a na samom putu do polufinala joj stoje rivali iz grupe C gdje su Turska, Njemačka, Azerbejdžan, Češka, Švedska, Grčka. Pritom ako bude prva u grupi, a u tom potencijalnom četvrtfinalu bi se mogla sresti s Turskom ili Njemačkom. Kvota u Meridianu da će Srbija po treći put na posljednja četiri prvenstva biti šampion Evrope je 3. 

odbojkasice Srbije
Foto: volleyballworld.com

Najveće favorit po kladionicama je aktuelni šampion Italija i njih je kvota u Meridianu 2,10. One su protiv Srbije sad odigrale dva prijateljska meča i u jednom su slavile, dok je drugi završen sa 2:2. Italijanke su na prvenstvima Evrope često znale stati u četvrtfinalu, a na posljednja dva su osvojile bronzu i zlato, dok na Svjetskom prvenstvu imaju srebro i bronzu.

Naravno glavni vjetar u leđa ekipi Davide Macantiju će biti domaća publika, a poznato je koliko Italijani obožavaju odbojku i sigurno je da se mogu očekivati redovno pune tribine tokom ovog šampionata. Kao po običaju glavna snaga će im biti Paola Egonu na koju će ići velika većina napada, a nedavno je Italija dobila veliko pojačanje u vidu Ruskinje Ekaterine Antropove i ona će biti ta koja će dosta odvlačiti pažnju od Egonu, te joj davati potrebno vrijeme za odmor. Tu takođe i Miriam Sila, te Marijana Lubian, a ni ostale nikada ne treba zaboraviti, jer pred domaćom publikom svaki igrač daje iznad svojih mogućnosti. 

Italijanke će igrati protiv Bosne i Hercegovine, Švajcarske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, a sigurno već mnogi vide da bi u potencijalnom polufinalu mogli naići na Tursku. 

Italija
Foto: eurovolley.cev.eu

Baš Turska će čekati svoju šansu pored Srbije i Italije. Na nedavno završenoj Ligi nacija osvojili su treće mjesto, a Danijele Santareli će sigurno donijeti veliku dozu znanja i motiva u ovu ekipu. Pet medalja imaju na Evropskim prvenstvima i to dva srebra i tri bronze, sve se nadaju će konačno doći taj trenutak da se popnu na sami vrh. 

Naturalizovana Kubanka Melisa Tereza Vargas će biti udarna igla Santarelijevog tima, a tu su po običaju Eda Erdem i Ebrar Karakurt, te Zehra Guneš. Turskoj će biti veoma bitna utakmica biti protiv Njemačke za prvo mjesto, jer ako izgube već u četvrtfinalu bi mogli na Srbiju, a ako trijumfuju i budu prve u grupi idu na Italiju u polufinalu. Kvota u Meridianu da će Turkinje biti šampionke Evrope je 4,10.

One koje su najviše iznenadile u Ligi nacija su Poljakinje koje su u finalu savladale Sjedinjene Američke Države sa 3:2. Na velikim takmičenjima su bez medalje od 2009. godine i koliko mogu vidjeće se najbolje u trećem kolu kada se sastaju sa Srbijom. Poljska je viđena kao četvrti favorit, iako su osvojile pomenutu Ligu nacija, ali tu treba uzeti u obzir da su mnoge selekcije igrale s izmješanim sastavima. 

Njima će glavne uzdanice biti Magdalena Stisjak, a uz nju Olivia Rozanski, Martina Lukasik, te kapiten Agnješka Korneluk. Ako budu druge u grupi u potencijanom četvrtfinalu idu na Italiju, a ukoliko trijumfuju protiv Srbije žrijeb u daljem takmičenju bi im mogao biti mnogo lakši. 

e749d69bc3aca8c913608a2b8a2e3a29
Foto: cev.eu

Odbojkašice Bosne i Hercegovine će po drugi put igrati na prvenstvu Evrope i kao što je Ajla Paradžik rekla u intervjuu za MeridianSportBH glavni cilj je prolazak grupe. Na prethodnom šampionatu u Beogradu su ostvarile jednu pobjedu i tu stale, sada je vrijeme za korak dalje, a igraće u Italiji protiv domaćina, Švajcarske, Rumunije, Bugarske i Hrvatske. 

Grupa je sem Italije, ujednačena i tu svako može dobiti svakog, te će odlučivati sitnice, te ko bolje bude ušao u meč. Stevanu Ljubičiću glavni aduti su Dajana Bošković, Anđelka Radišković, Iman Isanović, pomenuta Ajla Paradžik, te Milana Božić kao tehničar. Dosta će im pomoći i iskustvo igranja Zlatne i Srebrne lige, te se može očekivati da će odbojkašice Bosne i Hercegovine napraviti taj korak naprijed na prvenstvu koje se održava od 15. avgusta do 3. septembra. 

  • Grupa A: Belgija, Slovenija, Srbija, Poljska, Ukrajina, Mađarska
  • Grupa B: Italija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švajcarska
  • Grupa C: Njemačka, Azerbejdžan, Turska, Češka, Švedska, Grčka
  • Grupa D: Estonija, Finska, Holandija, Francuska, Slovačka, Španija

Piše: Dejan Jovičić

Postavi odgovor