Maletić za MeridianSportBH govorio o protivniku Sarajeva u Ligi konferencija

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, te fudbaler Partizana, Borca i Veleža Darko Maletić je za MeridianSportBH govorio o protivniku Sarajeva u Ligi konferencija.

Sarajevo će 11. jula odigrati prvu utakmicu prvog kola kvalifikacija za Ligu konferencija protiv Aktobea, a upravo je za člana kazahstanskog elitnog ranga u sezoni 2011/2012 nastupao Darko Maletić.

Shodno tome, Maletić je o Aktobeu rekao kako je to izuzetno ozbiljan protivnik sa sjajnom bazom navijača.

“Aktobe je odličan klub koji je u periodu dok sam ja igrao bio najbolji kazahstanski tim. Međutim, poslije toga Aktobe je upao u određene finansijske probleme, čak su ispali u niži rang i sigurno da je to uticalo na njih. Upravo tada su primat preuzeli Astana i Kairat. Sada se oni polako vraćaju gdje su bili”kazao je Maletić i dodao:

“Trenutno su, s obzirom da je njima sezona već počela, drugi na tabeli, igraju dobro i imaju kvalitetnog trenera. Što se tiče još nekih specifičnosti, oni imaju najbolje navijače u Kazahstanu. Sada dočekuju Sarajevo na teškom terenu i stadionu bez atletske staze koji prima 18 hiljada gledaoca. Biće izuzetna atmosfera na utakmici. Po pitanju samog meča, pred Sarajevom je jedan težak duel. Sigurno da je za Aktobe prednost ta što, kao što smo naveli, oni već igraju prvenstvo i kod njih nema ljetnje pauze. Oni su u takmičarskom ritmu”.

Pitali smo Maletića i to kakva je generalno razlika između bosanskohercegovačkog fudbala sa onim u Kazahstanu.

“Ključna razlika između Premijer lige BiH i kazahstanskog prvenstva je sigurno ona u vidu finansijskog ulaganja. Mnogo više novca se vrti i dovode se zaista jako kvalitetni igrači. Znamo svi da je to neka osnova što se tiče svega. Isto tako, popravili su dosta svoju infrastrukturu, imaju nekoliko vrhunskih stadiona, tako i da to definitivno utiče na samu kvalitetu fudbala” objasnio je Maletić pa nastavio:

“Generalno, Kazahstan je ogromna država i imaju mnogo prirodnih bogatstava tako da nije slučajno što mnogo ulažu u razvoj fudbala. Takođe, igra se dosta brži fudbal nego u Bosni i Hercegovini jer su oni sami po sebi imaju taj neki ruski mentalitet sa dosta fizike i dinamike. Taktički nisu na nekom nivou, sigurno je da tu zaostaju, međutim vidjeli smo da mogu dosta po njihovoj reprezentaciji koja je bila odlična u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gdje je bila blizu plasmana na isto. Sem toga oni skoro svake godine imaju bar po jedan klub u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja, tako da to nisu rezultati potcijeniti”.

darko maletic2
foto: borac.net

Za kraj se Maletić osvrnuo i na evropske avanture svoja dva nekadašnja kluba za koje je nastupao kao igrač, odnosno Borac i Velež.

“Vidjećemo, sigurno da će biti zanimljivo. Obje ekipe su promijenile trenera, tako da će se koncepcijski to apsolutno osjetiti. Borac je ostao i bez četiri do pet standardnih fudbalera iz protekle sezone dok je došlo dosta novih i nepoznatih igrača. Sigurno da će to sve biti zanimljivo za vidjeti kako će izgledati. Ekipa Egnatije nije nešto poznato, međutim šampioni su Albanije, a njihova liga nije za potcijeniti i tu je fudbal sada već na nekom solidnom nivou. Čuo sam da je klub organizovan i da ima dosta stranaca. Naravno nadam se prolazu Borca, ali smatram da će im biti izuzetno teško”rekao je Maletić o rivalu Borca pa nastavio o Veležu:

“Što se tiče Veleža, isto promjena trenera, a svaka promjena donosi nešto novo. Dean Klafurić je neko vrijeme bio tu, postavio je svoje zahtjeve, a sada dolazi još jedan relativno nama nepoznat trener tako da ćemo vidjeti kako će to izgledati. Na papiru je Velež kvalitetniji, ali vidjećemo kako će se to zapravo pokazati. Poslije toga imaju jako težak zadatak, ponovo kao prije nekoliko sezona AEK iz Atine. Optimista sam generalno i za Borac i za Velež, sa tim da Borac u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ima nešto teži zadatak. Na kraju, naravno da navijam svim srcem za oba naša kluba”.

Što se tiče samog Sarajeva, kao što je navedeno oni će prvu utakmicu igrati 11. jula u Kazahstanu, dok će Aktobe na “Koševu” gostovati sedam dana kasnije.

Postavi odgovor