Turković za MeridianSportBH: "Značenje derbija mogu osjetiti samo djeca rođena u Sarajevu"

Bivši napadač Željezničara Nedo Turković za naš portal govorio je o derbiju koji se igra u nedjelju.

Željezničar u nedjelju dočekuje Sarajevo na Grbavici u trećem Vječitom derbiju ove sezone.

“Iz neke moje perspektive značenje derbija je nešto što realno mogu osjetiti samo djeca rođena u Sarajevu… Sve je manje i manje ‘naše’ djece na derbijima i onda tu vidimo nakon završetka utakmice oni lagano odu u svlačionice nikome nije nešto posebno krivo. Gledaju na tu utakmicu kao i na sve druge. Grle se prije derbija kao da se nisu vidjeli po dvije godine.

Na taj dan nema tih stvari. Ne kažem da neko treba da se udara ili čak šta više, ali mora da postoji taj neki naboj između dvije ekipe i to je draž derbija. U posljednje vrijeme to je sve više nekako ‘lajt’ utakmica“. Drago mi je da sam imao priliku da derbi igram i na Grbavici i na Koševu. To je nešto što sam sanjao kada sam bio mali i hvala Bogu to mi se ostvarilo” – rekao je Nedo Turković.

Turkovic
fkzeljeznicar.ba

Turković je za svoj period u Željezničaru odigrao tri derbija, od kojih jedan posebno pamti.

Nešto posebno što pamtim je derbi 2015. godine koji je bio za titulu. Na stadionu je bilo sigurno 25 hiljada ljudi, što se odavno nije desilo. Sjećam se detalja sa tog derbija, stigli smo na Koševo baš rano. Prolazeći pored stadiona, tri sata prije same utakmice već je bilo navijača na Istočnoj tribini koji su nas malo ‘častili’ psovkama. Sve je to uredu jer je tada stvarno bila napeta atmosfera i odavno se za titulu nije desila utakmica kao te 2015. godine” – istakao je Turković.

U tri različita derbija, sa klupe je imao tri trenera. Svaki od njih, imao je drugačiji pristup toj utakmici.

Treneri Adžem i Osim su nas vodili na Grbavici, a na Koševu je bio pokojni Odović. Oda je bio zaista miran, a sa druge strane Adžem je isto neko kome derbi značni baš puno i tada smo u to vrijeme, zajedno sa Amarom Osimom koji je još uvijek bio prisutan, imali jake motivacione govore u svlačionici. Ljudi koji poznaju Adžema i Osima znaju kako to otprilike izgleda, pogotovo kod Amara” – dodaje on.

Željezničar se ove sezone nalazi u nezavidnom položaju i borbi za opstanak.

Željo je bio u krizi rezultata sve do utakmice sa Slogom Meridian. Što se tiče igre nije baš svaka utakmica bila loša i iako smo izgubili u Mostaru mislim da smo tu utakmicu odigrali zrelo. Duvaju neki lijepi vjetrovi oko kluba i to treba podržati. Nažalost naša raja je podijeljena na ‘za ovog’ i ‘za onog’. U suštini mi svi želimo isto, a to je da Željo bude bolje, u vrhu i da igra evropska takmičenja” – kazao je bivši napadač Plavih i za kraj prognozirao ishod derbija:

“Mislim, mada navijači to ne žele čuti, da se ovaj derbi mogu stegnuti noge i jednima i drugima. Nekako nepisano pravilo bi moglo biti da se nekad podvuče i neki neriješen rezultat uz puno golova. I jedni i drugi u posljednje vrijeme igraju toplo-hladno, Sarajevo ima malo konstantniju igru, ali to u derbiju apsolutno ne važi. Mislim da možemo očekivati pun stadion, dobru atmosferu i želim pozvati sve i navijače Sarajeva i Želje da bez incidenata uživamo u lijepoj noći. Neka pobijedi bolji, a to je Željo!”.

Susret na Grbavici igra se u nedjelju od 20 časova. Željezničar je pred ovaj susret deveti sa 26 bodova, dok je Sarajevo četvrto sa 40 osvojenih bodova.

Pripremila: Lejla Šabanović

Postavi odgovor