Profesor ekonomije otkrio koliko su tačno zaradili bh. klubovi od Evrope

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Zagrebu Tomislav Globan je u razgovoru za “jabuka.tv” otkrio koliko su tačno zaradili bosanskohercegovački predstavnici u Evropi.

Zrinjski je ostao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u Evropi, a pored toga ima skoro pa sigurno zagarantovan nastup u grupnoj fazi Lige konferencije, te je shodno tome profesor ekonomije Tomislav Globan analizirao dosadašnju zaradu “Plemića”.

“Zrinjski je trenutno osigurao najmanje 1,4 milion evra nagrade od UEFA-e. To je u najgorem scenariju u kojem izgubi i od Breidablika u 3. kolu Lige Evrope i od protivnika u plej-ofu Lige konferencija. Nagrada se u tom slučaju sastoji od po 100.000 eura za svako pretkolo u kojem je Zrinjski nastupao, 750.000 eura za eliminaciju u plej-ofu Lige konferencija te 260.000 evra bonusa za šampione država koji nisu izborili grupnu fazu evrokupova” rekao je Globan te dodao:

“U slučaju da Zrinjski očekivano prođe Islanđane (pobjeda 6:2 u prvoj utakmici), garantovana zarada se u najgorem slučaju penje na minimalno 3,6 miliona evra. Po 100.000 evra za svako od četiri kola u kojem je Zrinjski nastupao, 2,9 miliona evra bonusa za plasman u Ligu konferencija te oko 270.000 eura na račun koeficijenta (Zrinjski je trenutno 27. od 32 kluba u KL po 10-godišnjem koeficijentu). Plus sve ono što se zaradi na temelju rezultata u grupnoj fazi gdje svaki bod vrijedi 166.000 evra. Isti iznos Zrinjski bi osvojio i ako u Ligu konferencija uđe tako da izgubi od Breidablika, ali potom prođe protivnika u plej-ofu Lige konferencija. Slučaj u kojem Zrinjski uđe u Ligu Evrope je najlukrativniji jer mu donosi garantovano najmanje 4,2 miliona evra te po 210.000 evra za svaki bod koji bi tamo osvojio”.

Naravno Globan se osvrnuo i na zaradu ostalih predstavnika Bosne i Hercegovine u Evropi koji su završili svoje putovanje, a riječ je o Željezničaru, Borcu te Sarajevu.

“Što se tiče ostalih bh. klubova: Sarajevo je zaradilo 250.000 evra, Borac 450.000 evra, a Željezničar 550.000 evra. Željo je dobio više od Borca zato što je odigrao dva kola, a Borac samo jedno”zaključio je Globan.

Postavi odgovor