Kulenović za MeridianSportBH: "Ovdje svi vode život profesionalca da bi na kraju živjeli od toga"

Luka Kulenović je tokom razgovora za MeridianSportBH otkrio kako se snašao u redovima Slovana iz Libereca te koje su ključne razlike između češkog te bosanskohercegovačkog šampionata.

Tokom ljetnjeg transfer roka za sezonu 2023/24 je 24-godišnji napadač Luka Kulenović prešao iz redova Sloge Meridian u sastav češkog Slovan Libereca te je opisao koja je to ključna razlika između fudbala na našim prostorima te između ovog kog trenutno igra.

“Velika je razlika, prvenstveno u toj fizičkoj spremnosti igrača. Generalno kilometraže na treninzima i utakmicama su skoro pa iste kao u Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali jednostavno intenzitet te brzina donošenja odluka je intenzivnija. To jest, vi dva do tri puta morate brže razmišljati o svom narednom koraku i tu je zapravo najveća razlika što se tiče samog fudbala” kazao je Kulenović te dodao:

“Okej, naravno sa strane uslova mi ne trebamo puno pričati. Ovdje zaista imam sve što želim, na stadionu vam je sve otvoreno i dopušteno za koristiti. Tereni su zaista vrhunski gdje u samoj ligi nema niti jedan loš. Ali, najviše mi se dopalo što sam, moglo bi se reći, konačno osjetio kako je živjeti život profesionalca. Poznato je da kada ste fudbaler u Bosni i Hercegovini te generalno u regiji, da se vi često ne osjećate kao profesionalni igrač jer nemate sve ono što bi trebao imati jedan i to od trenera do samog individualnog rada sa vama, pa do toga da često nemaš sve potrebne stvari za regeneraciju i oporavak poslije iscrpljujućih napora. Te neke sitnice prave ogromnu razliku. Prosto, ovdje ste okruženi ljudima koji 24 sata žive taj život profesionalca da bi živjeli od toga i onda kada se nađete u tome jednostavno se morate uklopiti u to, što meni da naglasim izuzetno najviše i odgovara od kada sam došao”.

Kulenović je u vikendu iza nas u okviru 11. kola Prve lige Češke postigao gol u konačnom porazu Slovana protiv Slavije Prag te je naglasio kako je pred njim i dalje dalek put do dostizanja konačnog cilja.

“Gledajući kako smo počeli sezonu nakon 10-11 utakmica, to nije idealno. Shodno tome sada se već svašta priča sa strane vezano za trenera, igrače i za klub, ali mi se stvarno dobro držimo i slažemo što smo pokazali protiv Slavije. Ekipa smo, te nekada dođe do izražaja naša mladost te danak u neiskustvu. Naš šef Luboš Kozel ima iskustva, igrao je profesionalni fudbal i želi igrati napadački fudbal. Upravo je to jedan od razloga zbog kog sam došao u Slovan, odnosno jer sam želio da igram fudbal koji je otvoren”rekao je Kulenović o načinu rada u svojoj novoj ekipi, odnosu sa trenerom te saigračima nakon čega je nastavio:

“Takođe spreman je da radi sa mladim igračima što je generalno i cilj kluba, to jest rad i razvoj mladih fudbalera. Njima nije u cilju da dovedu igrača na tri godine i da onda on ode. Oni prosto funkcionišu tako. Uglavnom ispred mene je još dug put da se dokažem u punom svjetlu, dao sam tek drugi pogodak te je to daleko od onoga što želim, kao i moji saigrači koji žele puno više. Svakako pred nama je još dvadesetak utakmica gdje ima vremena da ispravimo sve greške tako da ja mislim da se možemo izvući. Za nas je bitno da se fokusiramo i ne razmišljamo o onome što je iza nas. Ne smijemo pasti u negativu”.

kulenovic
Foto: Rade Šešlak/MeridianSportBH

Kao što je poznato, Kulenović je prošle sezone branio boje Sloge Meridian za koju je u 17 utakmica postigao šest golova te je za kraj našeg razgovora istakao kako i dalje prati dešavanja u vezi dobojskog kluba, ali i generalno onoga što se događa u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

“Pratim, baš sam gledao juče utakmicu protiv Zrinjskog u Mostaru. Dosta se ekipa promijenila, Vlado Jagodić je doveo dosta iskusnih i dobrih igrača. Gledam naravno šta rade Borac, Sarajevo, Zrinjski u Evropi, te svi ostali klubovi u šampionatu”rekao je Kulenović pa zaključio:

“Uslovi su se sa terenima u BiH poboljšali što je dovelo do toga da do izražaja dođu i kvaliteti igrača, a ne samo fizičke predispozicije. Nema više što ja volim reći anti-fudbala, te su i neki treneri iz inostranstva voljni doći i raditi sa klubovima iz BiH, napraviti neki svoj sistem. Uvijek ću pratiti Premijer ligu, jer iako nisam rođen u Banjaluci tu sam proveo šest do sedam godina života tako da će mi sve to ostati duboko urezano u srcu”.

Sada je Kulenović sa svojim saigračima na odmoru tokom reprezentativne pauze poslije čega ih 21. oktobra očekuje prvenstvena utakmica protiv Viktorije Plzenj.

Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor