Radišković za MeridianSportBH: "Čast je što sam bila dio ove ekipe, a tek onda kapiten i lider"

Anđelka Radišković je za MeridianSportBH prokomentarisala nastup Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu za odbojkašice, period kao kapiten te lider nacionalnog tima, ali i svoje planove za budućnost.

Bosna i Hercegovina je na Evropskom prvenstvu koje se održava u Italiji, Estoniji, Njemačkoj i Belgiji završila svoje putovanje nakon grupne faze, ali su “Zmajice” uprkos tome oduševile javnost svojom borbenošću i zalaganjem što je takođe prokomentarisala i kapiten tima Anđelka Radišković koja se nakon turnira povukla iz reprezentacije.

“Iskreno i s obzirom da se smo se po drugi put našle na Evropskom prvenstvu, što nije mala stvar generalno za odbojku u Bosni i Hercegovini i našu reprezentaciju, mislim da nemamo za čim da žalimo. Naravno boli taj duel protiv Rumunije gdje smo bile tako blizu trijumfa, ali eto nažalost smo taj meč završile sa porazom zbog čega i nismo izborile prolaz u drugi krug turnira. Na kraju smo dale sve od sebe, odnosno svaka djevojka je dala svoj maksimum kako emotivno tako i fizički. Samim tim šta da se radi, poraz je sastavni dio sporta poput pobjede” rekla je Radišković.

Radišković
Foto: cev.eu

Dodatno se Radišković osvrnula na taj poraz u pretposljednjem meču grupne faze od Rumunije, ali je isto tako otkrila koja je to jedina stvar za kojom žali tokom svog boravka u nacionalnom timu.

“Set i po smo stvarno fantastično igrale gdje niti u jednom momentu nismo dozvolile Rumunkama da naprave bilo kakav pomak te smo ih pogotovo u prvom setu sahranile blokom, ali eto desio se određeni prekid sistema kod nas krajem drugog seta iz kog se nismo uspjele vratiti”istakla je Radišković te dodala:

“Naravno to je nešto što sam i pričala sa djevojkama da nakon oprosta od reprezentativnog dresa jedino žalim za tim što nikada nismo uspjele da savladamo prepreku u vidu toga da kada krenemo da tonemo, da se kao ekipa izdignemo iz tog rezultatskog ponora i da se vratimo u pravi kolosijek”.

8c58ccbdcce2382eddbe3f64bbc5f51d
Foto: cev.eu

Radišković je progovorila i o svom odnosu sa selektorom Stevanom Ljubičićem te o tome koliko joj je značilo to što je bila kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Što se tiče selektora Ljubičića, to je jedan izuzetan trener gdje stvarno moram da istaknem da to nije samo mišljenje već kompletne ekipe te stručnog štaba, ali i ljudi iz Saveza. Ne bi se on toliko dugo godina zadržao sa nama da to nije tako. Sa njim smo imali poseban odnos kako van terena tako i tokom takmičenja. Stvarno ne mogu niti jednu ružnu riječ za njega da kažem, a pored toga i rezultati koji su iza njega govore najbolje sami za sebe o tome o kakvom se stručnjak radi”otkrila je Radišković te nastavila:

“Izuzetna mi je čast bila prvenstveno da budem dio ove ekipe, a onda da budem kapiten, lider i vođa ovim djevojkama koje su fantastične. Pogotovo bih pohvalila ove mlađe generacije na koje sam izuzetno ponosna. Takođe sve što je lijepo ima svoj kraj, ali jasno je da ću ja uvijek ostati njihov najveći navijač i obožavatelj gdje ću isto tako zauvijek biti tu uz njih šta god da im treba”.

Odbojkasice BiH
Foto: cev.eu

Neizostavna je bila i priča o tome kakve su uslove odbojkašice imale tokom stvaranja istorijskih rezultata za odbojku Bosne i Hercegovine, a o toj temi se dodatno otvorila i sama Radišković.

“Generalno su svi u BiH imali priliku da isprate u proteklih nekoliko godina situaciju koja je zadesila našu odbojkašku reprezentaciju. Sjetimo se samo onog momenta, gdje prvo moram da kažem nismo spavale baš u podrumu kako se u nekim slučejevima navodilo, to jest bile smo u jednoj sobi koju nismo zaslužile kao reprezentacija koja ima takvu atmosferu i rezultate” objasnila je Radišković te dodatno obrazložila svoj komentar:

“Nije više bitno da li je to bio podrum, soba ili prazan prostor, jasno je samo da to niti sekunde ne priliči kako nama tako i evo ovome što je zadesilo košarkašku selekciju Bosne i Hercegovine sa kojom se saosjećam jer sam i ja prošla kroz sve to. Nekada mi i ne zaslužujemo, da eto momak poput Jusufa Nurkića kada gledamo kroz realnu prizmu igra za nacionalni tim u ovakvim uslovima jer mu to ništa ne znači, ali on igra iz ljubavi prema dresu i grbu koji najviše voli. Jednostavno manjka nam podrške. Prvo nam manjka od same države, jer nema potreba da pričamo o savezima koji ništa ne mogu  da obezbijede bez podrške same države i sponzora”.

bosna i hercegovina odbojkasice
Foto: CEV

Nakon priče o reprezentaciji, rezultatima te problemima iste, Anđelku smo za kraj razgovora pitali kakvi su planovi za predstojeću klupsku sezonu, a onda i o tome da li planira ostati u odbojci nakon što objavi kraj profesionalne igračke karijere.

“S obzirom da smo da smo tek stigle kući, prvo bih trebala da kompletiram određenu papirologiju gdje ću već naredne sedmice biti u Sloveniji te ću se okrenuti klupskim obavezama. Ostala sam u Calcit volley sa kojim sam kao što je poznato potpisala produženje saradnje i ove godine takođe igram Ligu šampiona gdje ću imati dosta evropskih utakmica. Vjerovatno da će to biti jedna od najnapornijih sezona od kada sam tamo. Ali naravno vrijeme je da se vratimo svojim klubovima i da se u potpunosti posvetima njima nakon završetka reprezentativnih obaveza”kazala je Radišković te zaključila:

“Planiram nakon završetka karijere da ostanem u odbojci, ali na kojoj funkciji to u ovom momentu ne bih mogla da kažem jer ni ja sama to ne znam. Da li ću ostati kao trener, neki funkcioner ili nešto treće to će tek budućnost pokazati, ali zasigurno neće odustati od nečega što mi je godinama u krvi te što je moja ljubav. Uglavnom javnost će biti blagovremeno obaviještena o mojim narednim planovima, ali eto možda i bude neki bum od mene pa da vas sve iznenadim sa neočakivanom odlukom koja vreba iz prikrajka”.

Postavi odgovor