Sindikat stao u zaštitu Cocalića

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH se oglasio nakon događanja oko Edina Cocalića na utakmici protiv Igmana.

Podsjećamo, sudija Sabrija Topalović je pokazao crveni karton defanzivcu Edinu Cocaliću nakon utakmice protiv Igmana, kada je došlo do sukoba. Sutradan, Cocalić se oglasio i napisao kako je Topalović tokom čitave utakmice vrijeđao iskusnog fudbalera.

Tim povodom, Sindikat je objavio saopštenje:

“Dešavanja na terenu stadiona “Grbavica”, nakon utakmice 29. kola Premijer lige BiH, u kojoj je domaći Željezničar dočekao Igman iz Konjica pronaša su svoje mjesto u javnosti. Naime, glavni sudija utakmice Sabrija Topalović, dao je direktan crveni karton Edinu Cocaliću, igraču Željezničara, a u svom sudijskom izvještaju obrazložio je svoj potez „𝑛𝑒𝑝𝑟𝑖𝑚𝑗𝑒𝑟𝑒𝑛𝑖𝑚 𝑝𝑜𝑛𝑎𝑠̌𝑎𝑛𝑗𝑒𝑚 𝑖 𝑝𝑠𝑜𝑣𝑎𝑛𝑗𝑒𝑚 𝑠𝑢𝑑𝑖𝑗𝑖“.

Igrač se oglasio putem svojih profila na društvenim mrežama, rekavši da je sam sudija tokom čitave utakmice vrijeđao i upućivao psovke igračima domaćeg tima. S obzirom na to da je riječ o besprijekornom profesionalcu, s bogatom internacionalnom i reprezentativnom karijerom, „Sindikat“ ovim putem želi stati u zaštitu 𝗘𝗱𝗶𝗻𝗮 𝗖𝗼𝗰𝗮𝗹𝗶𝗰́𝗮. Pozivamo takmičarsku komisiju NS/FS BiH, te disciplinske organe da ispitaju sve okolnosti, koje su dovele do odluke sudije Topalovića. Takođe, zahtijevamo da se detaljno istražni ponašanje sudije na utakmici.

Jasno je da nijedan akter fudbalske utakmice, ne smiju upućivati euvrede bilo kome, po bilo kojoj osnovi. Oni trebaju biti primjer drugima, ali i mlađima, kao sportisti i radnici u sportu. Ipak, svjedoci smo da sudije i službena lica sve češće postaju „glavne zvijezde“ naših utakmica zbog svojih loših izvedbi, međutim vrijeđanje igrača od strane sudije, prelazi svaku granicu. Zahtijevamo da se takvo ponašanje, ako se ispostavi tačnim, a što je jednostavno istražiti s obzirom na veliki broj direktnih svjedoka, kazni i rezultira trajnim odstranjivanjem sudije Topalovića s fudbalskih terena” .

Postavi odgovor