Skidanje tereta

Nastavlja se saga koja je obuzela fudbalsku 2023. godinu, a riječ je o ekspanziji Pro lige Saudijske Arabije koja dovodi sve više igrača iz evropskih klubova koji u procesu svega naizgled skidaju teret sa leđa.

Potvrđen je još jedan transfer zvijezde evropskog fudbala iz posljednjih nekoliko sezona u Saudijsku Arabiju, a naravno govorimo o prelasku Sadija Manea u Al Nasr.

Raspali su se odnosi Manea i Bajern Minhena tokom proteklih nekoliko mjeseci, ali se opet nekako očekivalo da će 31-godišnji Senegelac ostati u Evropi.

Sadio Mane, skidanje tereta
Foto: REUTERS/Leonhard Simon

Mane je na kraju u transferu vrijednom 30 miliona evra odlučio da napusti Bajern Minhen i evropski fudbal te da postane novi član Al Nasra nakon što su to prije njega uradili Kristijano Ronaldo te Marcelo Brozović.

Pored određenih faktora koje smo pominjali do sada na našem portalu o temi Saudijske Arabije poput sportswashinga te sličnog, postavlja se sasvim korektno pitanje, a to je šta fudbal Evrope te klubovi sa “Starog kontinenta” zapravo imaju od svega?

A odgovor se kada samo pogledamo igrače koji napuštaju klubove sam nameće te je jasno da i giganti Evrope imaju određeni finansijski stres te su pronašli način kako da isti olakšaju.

brozovic
Foto: Al Nasr

Svima je jasno da je fudbal poput svih sfera života izuzetno pogođen restrikcijama koje su se odigrale tokom pandemije virusa korona te da je većina timova kako pogotovo onih malih, ali i velikih imala ogromne finansijske gubitke.

Zbog toga su klubovi krenuli sa rezanjem plata igrača, smanjenjem troškova, a možda se to i najbolje vidi u aktivnostima iz proteklih nekoliko sedmica.

Recimo, Mane je u redovima Bajerna zarađivao nevjerovatnih 290 hiljada evra sedmično, a znamo kakve je probleme sa povredama imao u redovima bavarskog giganta.

RTS76YGX
REUTERS/Phil Noble

Ne treba puno pameti da se shvati da je određenim klubovima za određene igrače interesovanje iz Saudijske Arabije došlo, pa što bi se reklo kako “kec na desetku”.

Mnogi su uspjeli za igrače koji ulaze u svoje 30-te godine ili su već ušli da dobiju izuzetno pozamašne sume kao recimo Liverpul za Džordana Hendersona (14 miliona evra, 33 godine) ili Inter za pomenutog Brozovića (18 miliona evra, 30 godina).

Pored transfer sume sa grbače su se riješili i njihovih, ponavljam se, pozamašnih primanja što je rasteretilo budžete klubova u potrazi za mlađim i talentovanim fudbalerima.

Kristijano Ronaldo
Foto: REUTERS/Ahmed Yosri

Primjeri su već vidljivi pa tako bi Inter uskoro trebao dovesti mladog veznog fudbalera te reprezentativca Srbije Lazara Samardžića dok sa druge strane Bajern Minhen nastavlja vršiti rekonstrukciju ekipe nakon protekle sezone gdje su imali dosta rezultatskih razočarenja.

Izgledno je samim tim da se vrši jedan reset u evropskom fudbalu, bar po pitanju očigledne smjene generacija gdje na mjesto iskusnih veterana dolaze neke nove nade.

A i kada određeni tim pošalje ponudu za igrača koji još dosta toga može da ponudi, poput Itihad koje je za 29-godišnjeg Fabinja izdvojio preko 46 miliona evra, evropski sastavi i to objeručke prihvataju te se stvara zaista jedna “win-win” situacija.

Karim Benzema
Foto: REUTERS/Stringer

Sada koliko će ovaj trend trajati, te koliko će još fudbalera krenuti stopama Karima Benzema, Rijada Mareza te ostale kompanije pomenute u tekstu, to se još ne zna.

Zaista na kraju dana ovo sve i jeste dobitna situacija za sve partije koje su uključene gdje evropski tim olakša svoj budžet, dobija dodatna sredstva kojima poboljša ekipu dok klubovi iz Saudijske Arabije nastavljaju sa ekspanzijom svog prestiža te radu postavljenom od strane same Vlade ove azijske nacije.

Sve u svemu mi ćemo i dalje kao što je i bio slučaj nastaviti da budemo u toku sa kompletnom situacijom, pratićemo ligu, vidjeti koliko će doprinijeti fudbaleri koji su došli iz Evrope u Saudijsku Arabije te da li su tu samo zbog nevjerovatne novčane kompenzacije ili će pružati vrhunske performanse kao do sada.

Takođe u nastavku teksta pročitajte tekstove koje smo radili do sada posvećene ekspanziji Saudijske Arabije te sve teme koje zahvataju ovaj fenomen:

Postavi odgovor