Ko je najzaslužniji za istorijsku pobjedu Zrinjskog?

Na terenu “Stadiona pod Bijelim brijegom” smo juče imali priliku vidjeti zaista istorijsku pobjedu Zrinjskog u okviru Lige konferencija.

„Nestvarna noć u Mostaru“, „Čudesni preokret Zrinjskog“, „Ludnica na stadionu pod Bijelim Brijegom“, „Veličanstvena pobjeda Zrinjskog“, „Meč za pamćenje, Zrinjski gubio 0:3, pa na kraju pobijedio“, samo su neki od naslova koji se mogu pročitati nakon utakmice Zrinjski – AZ Alkmar 4:3.

Šta napisati nakon utakmice koja je još jednom pokazala zašto je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, zašto je ta prelijepa igra ušla u srca milionima ljudi širom svijeta.

Zrinjski
Foto: Facebook/HŠK Zrinjski Mostar

Fudbal je igra u kojoj David može pobijediti Golijata, igra u kojoj nije ponekad nije važna vrijednost igrača na protivničkoj strani, nije važna ni uređenost stadiona na kojem se igra utakmica, ni jesi li imao prednost u statističkim parametrima, važno je na kraju samo jedno: “Jesi li postigao gol više od protivnika?”.

Zrinjski je postigao gol više od holandskog velikana Alkmara i ispisao svoju i istoriju bh. fudbala, postavši prvi klub koji je u Ligi konferencija stigao od 0:3 do 4:3.

Preokret Zrinjskog nije više slučajno, pokazali su “Plemići” i u domaćem prvenstvu kako su klub s karakterom koji nikada ne odustaje, iako ga mnogi već otpišu. Podsjetimo, Zrinjski je 2018. godine na stadionu u Mostaru igrao sa Željezničarom i do 87. minute imao zaostatak od 0:3. Jović, Aćimović i Pezer do kraja susreta pogodili su mrežu Sarajlija za poravnanje 3:3.

Zvonimir Kožulj
Foto: Facebook/HŠK Zrinjski Mostar

Dodatni vjetar u leđa igračima Zrinjskog su sjajni navijači koji bodre ekipu i kada protivnik ima prednost, što se pokazalo i sinoć i jedan je od ključnih detalja za nestvaran preokret.

Navijači su sinoć slavili igrače Zrinjskog i trenera Krunoslava Rendulića, ali treba reći da su mnogi od njih proteklih dana priželjkivali promjenu na klupi zbog dva poraza u prvenstvu.

Ali, Uprava kluba i ovaj put je pokazala da ne donosi ishitrene odluke i dala povjerenje Renduliću da vodi Zrinjski u europskim utakmicama. Za ukazano povjerenje on se u susretu s Alkmarom odužio i sjajnim izmjenama u nastavku podigao momčad do velikog trijumfa.

Nemanja Bilbija. Krunoslav Rendulić
Foto: Facebook/HŠK Zrinjski Mostar

Simbioza igrača, navijača i Uprave kluba garant su uspjeha mostarskog kluba koji je nakon sinoćnje pobjede dobio čestitke iz cijele regije. O pobjedi Zrinjskog osim regionalnih, pišu i svjetski mediji, i sada će svi znati za Zrinjski, za Mostar, za Bosnu i Hercegovinu i sjajnu atmosferu na “Stadionu pod Bijelim Brijegom”.

Nakon velikih pobjeda dolazi i velika euforija i mnogi klubovi imaju problem održati ekipu cijelo vrijeme na visokom nivou. Trener Rendulić je jedan od onih trenera koji “čvrsto stoji na zemlji” i koga jedna pobjeda neće uvesti u euforiju i izbaciti iz fokusa.

Njegove izjave nakon utakmice jasno to pokazuju, zasluge je prebacio na igrače, bez isticanja sebe. Odmah je prebacio i fokus na sljedećeg protivnika, utakmicu sa Željezničarom u nedjelju. Pred Zrinjskim je imperativ pobjede za prekid negativnih rezultata u prvenstvu.

O utakmici Zrinjski – Alkmar 4:3 dugo će se pričati, ostaće upamćena u istoriji kao jedna od najvećih ikada odigrana na tlu Bosne i Hercegovine. Donijela je veliku sreću i ponos svima onima koji vole klub s lentom, ali i pokazatelj svima kako se bespoštednom borbom na terenu mogu pobijediti i objektivno kvalitetniji protivnici.

Pripremio: Damir Suton

Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor