Čavi o rasizmu: "Probajte uvrijediti radnika na gradilištu, cigla bi vam pala na glavu"

Novo rasističko vrijeđanje Realovog Vinisijusa glavna je tema u Španiji. Podsjećamo, brazilski ofanzivac cijelu se sezonu bori s uvredama koje mu dobacuju s tribina, a juče je protiv Valensije poludio i pokazao prstom na navijača koji ga je diskriminirao.

Sudija je duel kasnije prekinuo na 10-ak minuta, a Vinija su podržale brojne kolege. Jedan od njih je i Čavi, Barselonin trener, koji predlaže kompletno prekidanje utakmica u slučaju takvih incidenata.

“Da, utakmice se trebaju prekinuti. Ovo je jedino zanimanje u kojem su uvrede prihvaćene kao nešto normalno. Nigdje ne vidim da pekara ili učitelja vrijeđaju na poslu. Sve se ovo mora zaustaviti. Probajte uvrijediti radnika na gradilištu, uvjeren sam da bi vam cigla pala na glavu. Ne moram trpiti uvrede za radnog vremena i ovu priliku koristim kako bih to rekao. Dosta je bilo” – rekao je Čavi.

Novinari na presici su mu rekli kako je lijepo čuti takvo nešto od trenera najvećeg Realovog rivala, ali Čavi je ispravno procijenio kako to nema veze jedno s drugim.

“Nije važno koji dres nosite. Vinisijus je, kao prvo, osoba, a tek onda fudbaler. Moramo braniti kolege fudbalere. Ne razumijem kao osoba i kao građanin zašto bi netko morao trpiti uvrede. Moramo se pribrati i postati strogi. To je problem obrazovanja. Nemoj ići na stadion da bi vrijeđao. Ja ću otići na predstavu i neće mi se sviđati, ali otići ću, neću vrijeđati. Moramo osuditi i edukovati ljude. Živimo u okruženju u kojem nas ljudi vrijeđaju i nazivaju pogrdnim imenima. Jako je teško ne uzvratiti im. U fudbalu nemamo dobro vaspitano okruženje”.

Real je zbog cijelog slučaja podnio prigovor kancelariji španskog javnog tužitelja, a počelo se pričati o tome i kako bi Vinisijus mogao napustiti Španiju zbog konstantnih problema s rasizmom.

Postavi odgovor