Engleska se pridružila još nekoliko reprezentacija sa posebnom kapitenskom trakom za Mundijal

Osim što je danas konačno predstavila svoju prvu te drugu garnituru dresova za Svjetsko prvenstvo u Katru, Engleska je objavila kako će i njena kapitenska traka imati ponešto drugačiji izgled.

Naime, iz Engleskog fudbalskog saveza (FA) su poručili kako su se priključili inicijativi pod nazivom “OneLove“, koja promoviše raznolikost i uključenost, odnosno šalje poruke protiv svih oblika diskriminacije u društvu.

Time je engleska reprezentacija postala dio ovog projekta, u kojem su već otprije, uz Švedsku i Norvešku, osnivač Holandija te Njemačka, Francuska, Belgija, Danska, Švajcarska i Vels. Kapiteni i tih reprezentacija nosiće na tom SP-u posebno dizajniranu traku, s natpisom One Love te srcem obojanim u dugine boje.

Podsjetimo, istospolni brakovi i veze, kao i njihova promocija, strogo su zabranjeni u Katru, odnosno smatraju se kaznenim djelima.

Počašćen sam što mogu nositi ovu traku, zajedno s kolegama kapitenima, te time podržati ovu inicijativu. Na terenu smo možda protivnici, ali zajedno stojimo u borbi protiv svih oblika diskriminacije. To je posebno bitno u ovim vremenima punim podjela. Noseći ovu traku, predstavljamo i sve naše saigrače, koji šalju jasnu poruku u trenucima kada nas prati cijeli svijet” – rekao je Hari Kejn.

Postavi odgovor