Bašić: "1-3-5-2 sistem bi ubio pola igrača koje imamo, u derbiju nisu bitne pozicije na tabeli"

Nermin Bašić se danas obratio medijima povodom derbija u 10. kolu Premijer lige protiv Sarajeva.

Željezničar je pred ovaj susret pobjedom protiv Širokog Brijega prekinuo niz od pet uzastopnih poraza.

Zamolio bih vas da to ostavimo za neki drugi put, ovdje je bitan derbi, a ne Nermin Bašić. Sigurno ću to obrazložiti drugom prilikom. Vidjećemo kako je to uticalo na ekipu” – rekao je Nermin Bašić.

Kako kaže, atmosfera je u ovih nekoliko dana odlična na treningu, kao i da se Željezničar može nadigravati sa Sarajevom, jer u derbiju ne odlučuje samo kvalitet.

Utakmica sa Širokim bila je uvertira za najvažniju utakmicu sezone, a isto tako, prilika za izlazak iz krize. Atmosfera je sjajna na treninzima ova dva dana, osmijesi su tu. Međutim, nismo padali i kroz tih pet poraza, bili smo svi zajedno u klubu i mislim da smo mnogo toga naučili. Nije se mogao desiti prekid niza na bolji način. Nisu u derbiju bitne pozicije na tabeli, bitnije su neke druge stvari koje su u zraku, i mislim da ćemo se mi moći nadigravati sa Sarajevom” – istakao je on.

Kao trener moram iskontrolisati neke stvari, ne smiju emocije otići u “fajt”. Ne smiješ emocijama pomesti na stranu strategiju za taj derbi. Ne možeš očekivati da se sve tvoje trenerske zamisli u derbiju sprovedu u djelo, ali moraš sprovesti bar neke osnovne. Znamo svi kolika je fluktuacija kadra bila u Sarajevu posljednih godina, mislim da su konačno posložili stvari. Drago mi je da su doveli trenera iz Slovenije, koji je odličan stručnjak. Za sve što su dosad uložili, ipak su samo gol više dali od Želje. Nije sve ni u parama. Imamo i mi svoje želje, znamo da možemo i vidjet ćemo gdje će završiti Sarajevo, a gdje Željo. Logično, igraju na Koševu i oni su favorit. Slažem se da imamo problem sa gostujućim utakmicama, ali mislim da derbi nije takva utakmica, nije to klasično gostovanje.

Ako u 14 dana izgubite četiri utakmice, logično je da ima straha. Pogotovo kod mlađih igrača. Smiješ pogriješiti, ne opterećujem svoje igrače s tim, mislim da kao trener time ubijaš ekipu. U ovih pet poraza nisam imao nijednu svađu sa igračima, preuzeo sam odgovornost i tražio rješenja. I ovi mladi igrači su prošli kroz težak period, ali nismo imali sukob. Izgubiš pet utakmica, dođu ti navijači protiv Širokog Brijega i dočekaju te aplauzom. To nema nigdje. Ovi navijači mogu držati predavanja o navijanju po Evropi”.

Odgovorio je Bašić potom i na pitanje o formaciji.

“Što se tiče 1-3-5-2 sistema, on bi “ubio” pola igrača koje imamo, nisu za nju. Mi smo sad izbacili igrače iz komfor zone, ali nama su krila igrala na bočnim pozicijama. To ne može tako od početka, ne mogu defanzivno podnijeti takve izazove. Mi smo u tom momentu protiv Širokog Brijega imali sedam ofanzivnih igrača, a ja sam trener koji voli rizikovati i zato sam promijenio formaciju u 3-5-2. Modeliranje igre je ono čime se mi bavimo, u jednom momentu smo se zaustavili. Moramo biti opasni u tranziciji, ali moramo kontrolisati protivnika. Same formacije su nebitne, možda u nekom konkretnom meču da, ali generalno, mislim da nisu toliko važne koliko navijači misle. Nama treba još 30% gasa da možemo igrati kako želimo, u prosjeku u posljednje vrijeme imamo 57% posjeda lopte, posljednju utakmicu smo u prosjeku pretrčali 11.5 kilometara, po 700 metara u visokom intenzitetu. Moramo raditi, napredujemo, ali ide to polako.”

On je prokomentarisao i izbor Gigovića za glavnog sudiju.

“Ko god da bude sudio, želi da se dokaže. Gigović kad želi, on je top sudija, i nadam de da će igrači odlučiti utakmicu, a ne sudija. Svi moraju biti na nivou”.

Postavi odgovor