Mirza Teletović generalni menadžer Akademije OKK Spars

Nekadašnji košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, te NBA igrač i predsjednik KSBiH Mirza Teletović i zvanično je postavljen za generalnog menadžera Akademije OKK Spars, te će, zajedno sa šefom omladinskog pogona Markom Trbićem realizirati program okupljanja najtalentiranije djece iz cijele BiH.

Na ovaj potez OKK Spars se odlučio, jer želi vratiti ovaj klub na kartu najboljih omladinskih klubova u Evropi, a Teletović je prihvatio ponudu, jer smatra da naši mladi košarkaši moraju dobiti što bolje uslove za razvijanje, s obzirom na potencijal koji posjeduju, a on će svojim znanjem, kontaktima, iskustvom, pomoći u njihovom košarkaškom razvoju.

Nakon nekoliko godina katastrofalnih rezultata omladinskih reprezentativnih selekcija, odlučili smo učiniti konkretne stvari po pitanju proizvodnje mladih igrača. Posljednjih nekoliko godina smo zanemarili rad sa mladima, a ne tako davno sve naše reprezentativne selekcije bile su u A diviziji, a u svakoj od tih selekcija je bilo po 5-6 igrača Sparsa”, kaže nam Nermin Selimović, direktor OKK Spars i dodaje:

“S obzirom na ogroman potencijal kod naših igrača, razmišljajući o tome, ko bi taj potencijal mogao usmjeriti, došli smo na ideju da ponudimo posao Mirzi Teletoviću, jednom od najvećih imena bh. košarke. Nakon prvog sastanka, kojeg smo imali u julu, Mirza je bio oduševljen našim idejama i projektom, te sada sa ponosom mogu potvrditi kako je Mirza Teletović postavljen za generalnog menadžera Akademije OKK Spars.”

Kako ističu iz ovog sarajevskog kluba, cilj je, pod okrilje Akademije Spars, okupiti najtalentovanije dječake rođene 2008. godine i mlađe iz cijele BiH, kojima će se stvoriti najbolji mogući uslovi za treniranje i napredak.

Projekat je nazvan “Spars 2026.”, a koji podrazumijeva da ćemo u toj godini na parket poslati sastav napravljen isključivo od igrača iz vlastitog omladinskog pogona, a konačni cilj će nam biti igranje u Regionalnoj ABA ligi”, tvrdi Selimović, koji je podsjetio na činjenicu da su juniori Sparsa, prije nekoliko godina ,sa velikim uspjehom nastupali u omladinskoj Euroligi, gdje su čak u nekoliko navrata igrali i samu završnicu.

Uostalom, Adin Vrabac, Stefan Glogovac, Đoko Šalić, Aleksej Nikolić, Adi Zahiragić, Nedim Buza, Edin Atić, Ajdin Penava, Amar Gegić, Aleksa Stepanović, Fahrudin Manjgafić, Ibrahim Durmo, Sani Čampara, Srdjan Kočić, Kenan Kamenjaš, Tarik Biberović, Vojin Ilić, Darko Bajo, Zinedin Mulić, Tarik Bukva, Harun Zrno, Filip Jović, Alem Fejzić…, i mnogi drugi nosil su dres OKK Sparsa, a pod vodstvom Mirze Teletovića, vjeruje se da će se dani “evropske slave” ponovo vratiti pod košarkaške obruče.

Omladinske selekcije Akademije Spars treniraju u dvorani Goran Čengić na Grbavici. Škola košarke broji oko 400 dječaka, koji treniraju osnovnim školama na području Grada Sarajeva, a uz pomoć Mirze Teletovića, očekuje se da broj dječaka bude još i veći, te da ti dječaci, za nekoliko godina, igraju bitnu ulogu u reprezentativnoj košarci naše zemlje.

Postavi odgovor