Japan se namučio za plasman na Olimpijske igre

Reprezentacija Japana savladala je selekciju Zelenortskih ostrva rezultatom 80:71, čime su uspjeli da se plasiraju na Olimpijske igre kao najbolje plasiran tim iz Azije.

Zelenortska ostrva su nešto bolje otvorila ovaj susret, a nakon prvih 10 minuta imali su suficit od dva poena (19:17), da bi u nastavku uslijedila dominacija Japana.

Košarkaši iz “Zemlje izlazećeg sunca” su pred svojim navijačima u Okinavi do poluvremena vodili sa 13 razlike (50:37), a u trećoj četvrtini su imali i +18 (73:55). Međutim, u posljednjem kvartalu je uslijedio drastičan pad u igri.

Zelenortska ostrva su napravila seriju od 13 nula u posljednjoj četvrtini, a Japan bukvalno ništa nije mogao da ubaci. Prišli su protivnici i na -3 (74:71) poenima Valtera Tavareza, a onda je Džošua Hokinson tek na 49 sekundi do kraja meča postigao prvi poen iz igre za Japan u posljednjem kvartalu.

U nastavku je postigao i jedno slobodno bacanje, a nedugo nakon toga i trojku za ovjeru pobjede. Upravo je Hokinson sa 29 poena bio najefikasniji kod Japana, dok je sa druge strane prednjačio Tavarez sa 11 poena i 13 skokova te Šejn Da Rosa sa identičnim košgeterskim učinkom.

Postavi odgovor