Znate li ko je najzaslužniji za Džekin uspjeh: "Rijetko ko je vjerovao da smo na početku bajke"

Edin Džeko je danas napunio 37 godina. Već sada iza sebe ima veliku karijeru, ime daleko poznato u svijetu, a velike zasluge za to idu češkom treneru i menadžeru Jiriju Plišeku.

Plišek je 2004. godine došao na klupu Željezničara, gdje je tada upoznao “Dijamanta”.

Ko bi rekao da je Džeki već 37? Vrijeme leti. I danas mi je u glavi slika momka koji nije mogao dočekati da dođe na teren i da trenira. Vidio se žar u očima. Poslao sam mu poruku baš za rođendan, redovno smo u kontaktu, ponekad se i vidimo” – rekao je Plišek na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Tadašnji stručnjaci u Željezničaru nisu u Džeki vidjeli ono što je Plišek. Istina, imao je i mana u igri, koje je Plišek vidio i imao dovoljno strpljenja da radi na njihovom otklanjanju. Dijamant koji je ‘izbrusio’ na kraju je odveo sa sobom u Češku i sve ostalo je istorija. Preko Teplica je stigao u Volfsburg, onda u Mančester siti i Romu, te na zalasku karijere u Inter.

Danas kada se vratimo u prošlost, rijetko ko je tada vjerovao da smo ustvari na početku jedne bajke, karijere koja će dosegnuti zvjezdane visine i postati svjetska. Tako je ispalo. I godinama kasnije Džeko pokazuje ko je i šta je, u svakom klubu za koji je igrao, a uz to sve ima i one ljudske kvalitete. Nikada nije zaboravio svoju Bosnu, svoj narod, svoje prijatelje. Idol je mladima i primjer da je u životu sve moguće ostvariti” – istakao je Plišek.

Edin Džeko
Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Prisjetio se potom loše procjene u Željezničaru.

“Danas je najvažnije da su njihove procjene bile pogrešne. Nažalost, ne samo kada je Džeko u pitanju već i brojni drugi talenti za koje je trebalo imati strpljenje, vjerovati u njih, a toga nije bilo. Nad Džekinim imenom nije samo upitnik bio u Bosni i Hercegovini već i u Češkoj kada je tek stigao. Skoro 90 posto ljudi nije vjerovalo da je on taj” – kazao je Plišek.

Onog trenutka kada je Plišek prošao kroz kapiju Grbavice uslijedili su nimalo popularni potezi. Tako je jedne prilike Džeku ‘prekomandovao’ u novoformirani B tim, što se nije svidjelo njegovim roditeljima.

“To je bio ključan trenutak za njegovu karijeru. Mnogi nisu razumjeli zašto sam to uradio, a ustvari primijetio sam da nema disciplinu u igri i da je, između ostalog, to stvar na kojoj mora raditi. Bilo je onih koji su protiv toga. Rekao sam svima, ako želite Edinu dobro i da postane igrač, pustite ga na miru. Bio sam siguran da će mi i on sam nekada zahvaliti zbog toga. Na kraju, samo nekoliko dana kasnije, na treningu Edin je bio potpuno druga osoba. Shvatio je poruku koju sam mu želio na taj način poslati” – prisjetio se Čeh.

U Željezničaru se Plišek nije dugo zadržao. Veoma brzo Džeku je poveo sa sobom u Češku, ali dogovoriti transfer od 50.000 evra nije bilo nimalo lako, pogotovo jer je za Čehe bio ‘no name’ igrač.

Za Željezničar je to bio jednostavan transfer, kada im se cifra ponudila, doslovno za pet minuta se dogovorio posao. Jedva su dočekali. Ali, uvjeriti gazdu Teplica u Džekine kvalitete već je bio posao… Nije bio za to, govorio je u startu da ne vjeruje da bi se u jednoj Bosni i Hercegovini mogao nalaziti tako interesantan igrač, bili su teški razgovori, na kraju sam morao preuzeti kompletnu odgovornost za taj transfer i ubijediti čovjeka da vjeruje u moju intuiciju” – priznao je Plišek.

Plišek je istakao i da se nada da će Edin na kraju karijere napisati knjigu o svom životnom putu, koji je inspirativan za mnoge.

Postavi odgovor