Admir Adžem za MeridianSportBH: "Utakmica protiv Želje mi je najgora u karijeri“

Trener GOŠK-a Admir Adžem, pričao je za MeridianSportBH o aktuelnoj sezoni, te izborenom opstanku u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

U GOŠK je stigao na startu proljećnog dijela sezone i na kraju je uspio da izbori opstanak s klubom u Premijer ligi. U drugom dijelu sezone je ostvario tri pobjede, četiri remija i sedam poraza, što je bilo dovoljno za trenutno deveto mjesto. 

Uprava GOŠK-a je od Vas očekivala da izborite opstanak i to ste na kraju uspjeli. Koliko ste zadovoljni svim što ste postigli sa ekipom iz Gabele?

“Dobio sam poziv nekoliko dana prije početka prvenstva i iskreno upustio sam se u nepoznato jer sam vjerovao u to da možemo izboriti cilj, a to je opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Početak je bio težak jer je ekipa bila u jako lošem psihološkom momentumu, na pripremama su izgubili sve utakmice koje su igrali i imali su mnogo povrijeđenih igrača što se odrazilo na ekipu. Tokom prvenstva bilo je dosta turbulencija jer smo pokušavali podići ekipu na fizičkom planu, a opet ih nismo smjeli puno preopteretiti da ne bi napravili kontra efekat.

Tako nekako se poklopilo da smo u najbolju formu došli upravo onda kada nam je to najviše trebalo, a to su one utakmice protiv direktnih konkurenata za opstanak i ekipa gdje mi možemo realno igrati. Nerealno je bilo očekivati bodove protiv Borca, Zrinjskog i Sarajeva, bili smo toga svjesni i fokusirali smo se na utakmice gdje možemo osvojiti bodove i tu smo uradili najbolji posao. Mislim da ova ekipa ima još prostora za napredovanje i nadam se da će naredne sezone biti puno uspješnija i konkurentnija.

Ono što svakako mogu dodati jeste da moja ekipa iz utakmice u utakmicu napreduje i da su sve bolji. Upoznali smo jedni druge, igrači znaju šta mogu očekivati od stručnog štaba, a i mi znamo šta možemo očekivati od njih tako da trudimo se da svakog dana budemo bolji” – kazao je Adžem. 

Admir Adzem
Foto: NK GOŠK Gabela

Imali ste pozitivan uticaj na igrače, za neke kažu i da su se „probudili“ otkako ste Vi tu. Kako gledate na to?

“Bilo je dosta igrača za koje sam ja vidio da mogu bolje i ako moram nekog istaći to je prije svega Hasukić koji ima još mnogo prostora za napredovanje i koji je tek pred kraj ove polusezone pokazao svoje pravo lice. Drugi igrač je Ikić koji ima zaista vrhunske sposobnosti i mislim da je ovu sezonu odigrao na samo 50% zbog neprolaska priprema i zbog toga su dolazile neke ozljedice i nije bio na nivou na kojem je bio. Tu je naravno i kapiten Riad Šuta,a ima tu i nekoliko mladih igrača pred kojima je svijetla budućnost” – naveo je Admir. 

Da li ćemo Vas i naredne sezone gledati na klupi GOŠK-a?

“Prije svega moram porazgovarati sa ljudima iz kluba i želim da pohvalim ljude koji već godinama uspješno vode GOŠK. Zaslužuju maksimalan respekt za sve ono što rade i što je jedna tako malo sredina ovako uspješna. Ulažu zaista puno ljubavi i energije u sve ono što rade za ovaj klub. Prije svega želim obaviti razgovor sa njima i da vidim da li će nam se poklopiti vizije onog što ja želim i onog što oni žeke. Ako se sve to poklopi nemam ništa protiv toga da ostanem u GOŠK-u” – otkrio je on. 

Ukoliko ostane trener GOŠK-a, da li možemo očekivati promjenu igračkog kadra?

“Sigurno da će biti promjena jer će neki igrači koji su na sebe skrenuli pažnju otići, a nekima ćemo se mi zahvaliti. Ukoliko ja ostanem trener želio bih dovesti neke igrače koji odgovaraju mom stilu igre, koji mogu ispuniti zahjeve koje ja tražim i ukoliko ostanem tu mogu obećati da će GOŠK biti puno bolja i konkuretnija ekipa naredne sezone” – rekao je Adžem. 

GOŠK
Foto: NK GOŠK Gabela/Facebook

Svi ljudi koji Vas poznaju znaju koliko volite FK Željezničar. Kakav je bio osjećaj?

“To mi je najgora utakmica u karijeri. Prvo takvo iskustvo da vodim ekipu koja igra protiv Željezničara, nadam se da će mi drugi put biti lakše. Pričao sam sa ljudima bliskim meni i mislim da nisam bio 100 posto na toj utakmici i to je ono što me iznerviralo. Nekako mi je baš teško bilo i nadam se da će drugi put stvarno biti lakše” – naglasio je Admir.

Nedavno se FK Željezničar objavom prisjetio i posljednjeg trofeja koji su osvojili, to je bilo za vrijeme Vašeg mandata. Kakva su sjećanja na taj period i ekipu koju ste vodili?

“Nažalost, to je predug period od šest godina za klub kakav je Željezničar. Nadam se da će vrlo brzo trofeji početi dolaziti na Grbavicu jer to zaslužuje i klub i navijači. Sjećam se svih igrača koji su tada igrali i kada se sretnemo uvijek se rado ispričam sa njima, prisjetimo se svih dogodovština.

Jako lijepi momenti, jako dobra skupina igrača i trofeji sigurno ne mogu doći ako nemate dobar odnos u ekipi i ako nemate dobru atmosferu. Ja mislim da smo mi imali sve i nažalost izgubili smo titulu kako smo izgubili ali sve je to sport. Mi smo jedan trofej osvojili, sve to ostaje zapisano da se stoga rado sjećaju i igrači i navijači” kazao je on. 

admir adžem
Goražde

Od sezone 2025/2026. planirano je skraćenje Premijer lige BiH na deset klubova. Šta Vi mislite o tome?

“Moje mišljenje je da je za skraćenje lige na deset klubova još uvijek rano i da treba jo vremena. Mislim da će se tim neke sredine ugasiti i da je ovaj broj od dvanaest klubova optimalan” – istakao je svoje mišljenje trener GOŠK-a.

Borac je kolo prije kraja prvenstva osvojio titulu, Zvijezda 09 i Tuzla siti su putnici u niži rang. Kako biste Vi prokomentarisali tabelu?

“Na kraju tabela pokaže onako kako jeste. Iz neke moje perspektive Zrinjski je najbolja ekipa, igrao sam protiv svih ekipa i oni su level iznad. Šta se sad tu dešavalo, mislim da su gubili bodove tamo gdje nisu trebali ali tad su igrali Evropu i imali su teži raspored. Čestitao bih Borcu na tituli, a što se tiče ekipa koje su ispale i to je zasluženo. Zvijezda na momente jeste igrala lijepo ali to nije dovoljno za jedno takmičenje. Kada je bilo najvažnije ekipa Tuzla sitija je nanizala šest uzastopnih poraza i smatram da su imali kvalitetne pojedince koji ovo sebi nisu smjeli dozvoliti” kazao je Adžem. 

GOŠK će u posljednjem kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine igrati protiv Sloge Meridian. 

Piše: Lejla Šabanović

Postavi odgovor