Amerikanci najveće uzdanice, najmanje povjerenja u košarkaše iz regije

Posljednjih dana se vodi velika rasprava o budućnosti ABA lige, a ono što je svakako poražavajuće je da bio minimalan broj košarkaša iz regije koji su nastupili u ABA ligi van timova iz svoje države. 

Prema podacima sa sajta ABA lige u 14 klubova nalazi se 28 Amerikanaca i to najviše u Budućnosti, gdje igraju četvorica. Po trojica su u Cedevita Olimpiji, Crvenoj zvezdi, Partizanu, Igokei, po dvojica igraju u FMP-u, SC Derbiju, Splitu i Zadru, dok po jedan košarkaš iz Sjedinjenih Američkih Država igra u Borcu, Ciboni, Krki, Mornaru, dok jedino Mega nema igrača iz ove države.

Od ostalih nacija van ovog regiona Kanada, Francuska i Argentina imaju po dva predstavnika, dok po jedan igrač stiže iz Gruzije, Litvanije, Njemačke, Nigerije, Rusije, Izraela, Letonije i Turske.

Sada stižemo do glavnih problema, a to je da nijedan košarkaš iz Sjeverne Makedonije nije u ovoj sezoni igrao u ABA ligi. Van Budućnosti, Mornara i SC Derbija bilo je samo trojica igrača iz Crne Gore i to: Bojan Tomašević u Borcu, Nikola Ivanović u Crvenoj zvezdi i Luka Bogavac u Megi.

Ako ne računamo Cedevita Olimpiju i Krku iz Slovenije su četiri košarkaša nastupala u ABA ligi ove sezone: Ivan Marinković u Borcu, Jakob Zajc u FMP-u, Gregor Glas u Partizanu i Nejc Barič u Splitu. Sedam hrvatskih košarkaša je nosilo dresove timova iz ove lige, a da nisu hrvatski i to: Marko Arapović i Rok Stipčević (Krka), Matej Rudan i Karlo Matković (Mega), Tomislav i Zvonimir Ivišić, Boris Tišma (Mornar).

Igokea je jedini predstavnik Bosne i Hercegovine i bez nje, sedam igrača iz ove države je igralo u ABA ligi ove sezone: Edin Atić u Budućnosti, Amar Gegić i Mateo Drežnjak u Ciboni, Aleksandar Lazić u Mornaru, Kenan Kamenjaš u SC Derbiju i Sani Čampara u Splitu.

Najviše iz regije van timova iz svoje države ima Srbija i to deset igrača, od toga čak šest u Igokei, dva u Mornaru i po jedan u Budućnosti i Cedevita Olimpiji.

Broj košarkaša u ABA ligi koji nastupaju u timovima van svoje države:

  • Sjedinjene Američke Države: 28
  • Srbija: 10
  • Hrvatska i Bosna i Hercegovina: 7
  • Slovenija: 4
  • Crna Gora: 3
  • Kanada, Francuska, Argentina: 2
  • Gruzija, Litvanija, Njemačka, Rusija, Izrael, Letonija, Turska: 1
  • Sjeverna Makedonija: 0

Piše: Dejan Jovičić

Postavi odgovor