Kopa Amerika: Argentina i Brazil žele titulu, Amerikanci što više ljudi na tribinama

Paralelno s Evropskim prvenstvom u Njemačkoj, održaće se i Kopa Amerika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo će biti pravi test za Amerikance pred naredno Svjetsko prvenstvo koje je na programu 2026. godine, što organizacijiski, što fudbalski. Istini za volju, Svjetsko prvenstvo 1994. godine koje je održano u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje ima najveći prosjek po utakmici od 68,626 ljudi.

Prethodnih godina pokušali su u ovoj državi još više da populariziju fudbal, dovođenjem poznatih zvijezda, a sigurno je da se najviše uradilo dolaskom Lionela Mesija

Lionel Mesi
Foto: Nathan Ray Seebeck-USA TODAY Sports

Titulu će braniti Argentina, a naravno da će glavni rival biti Brazil, a poslije njih slijede Meksiko, Urugvaj i Kolumbija. Svi oni dolaze u najjačem sastavu, a Brazilci su u nešto izmješanoj postavi sinoć golom Endrika u 96. minutu savladali Meksiko u prijateljskom meču. 

S druge strane Argentina tek treba da odigra svoje pripremne utakmice i to protiv Ekvadora i Gvatemale. Meksikanci su prije par dana doživjeli težak poraz od Urugvaja s 4:0, a sinoć im je izbjegao remi u posljednjem minutu protiv Brazila, tako da nije baš jasno šta se od njih može očekivati. 

Kolumbija je deklasirala SAD s 5:1 i ostao joj je još prijateljski duel s Bolivijom, dok Urugvajci polažu sve nade u Darvina Nunjeza. Domaćinu je ostao još pripremni susret s Brazilom gdje mora popraviti utisak pred početak turnira, ali rijetko ko od njih očekuje da će napasti titulu. 

  • Grupa A: Argentina, Peru, Čile, Kanada
  • Grupa B: Meksiko, Ekvador, Venecuela, Jamajka
  • Grupa C: SAD, Urugvaj, Panama, Bolivija
  • Grupa D: Brazil, Kolumbija, Paragvaj, Kostarika

Argentina je prvi favorit i kvota u Meridianu je 2,70 da će biti šampion, dok je na Brazil 3,20. Što se tiče borbe za najboljeg strijelca tu će biti glavni kandidati Lionel Mesi (3,95) i Vinisijus Žunior (5,05)

Turnir se održava od 20. juna do 14. jula. 

Postavi odgovor