Pešić: "Za sada u tom pravcu ide dobro, očekujemo da ćemo se poboljšavati"

Košarkaške Srbije u ponedjeljak očekuje utakmica protiv Portorika u drugom kolu Mundobasketa, a taj duel najavio je selektor “Orlova”, Svetislav Pešić.

Srbija je Svjetsko prvenstvo započela ubjedljivim trijumfom protiv Kine, a Svetislav Pešić je zadovoljan kako je sve krenulo.

“Ovo je početak prvenstva, kao što smo vidjeli, ovo je oficijelno takmičenje i Svjetsko prvenstvo, svaki je meč važan, za razliku od Indijanapolisa gdje je mogla da se izgubi neka utakmica. Bio je drugi sistem, a ovdje nemaš pravo, gubiš i ispadaš iz programa daljeg, mnogo je važno da to znamo. Prema tome, to nam je i razlog da razgovaramo sa igračima o značaju utakmice. Jer mi smo, kao što sam rekao, na početku. Želimo da svaki meč iskoristimo, i za napredak timske igre i individualnog kod igrača. Da svaki meč donese kvalitet, ne samo rezultatski” – kazao je Pešić, pa se malo i našalio: 

“Radimo. Sve je ok, slušaju koliko im odgovara, kao i vi što slušate. Ja pričam, vi čujete, ali ne čujete, tako i igrači. Dobro je. Oni su svjesni zašto su došli ovdje, žele da se pokažu. Vrlo je važno da njihova unutarnja komunikacija bude dobra, to je najvažnije. Vidite i sami, mnogi nikad nisu igrali zajedno. I to tražimo, ako ne možemo to na terenu sve da postignemo, onda je važno da oni međusobno komuniciraju. Da pokažu navike saigračima, kažu šta im odgovara i ne odgovara. Trening je i prije treninga i poslije. Čitav je dan posvećenost da budemo bolji”.

Filip Petrušev je doživio povredu zgloba na meču protiv Kine, o čemu je takođe govorio Pešić.

“Malo mu je nateklo, nije trenirao, važno je da je snimak pokazao da je sve u redu. To je dobra vijest. Ali nismo htjeli da ga opterećujemo, radio je stvari koje može da radi, vidjećemo” – rekao je Pešić, pa dodao da nije gledao meč Italije i Dominikanske Republike:

“Nisam gledao, pravo da vam kažem, malo sam na kraju gledao Njemačku i Australiju. Ali, znate kako, to je to. Da li je to iznenađenje, po meni da. Međutim, Dominikana je pokazala da može da pravi neočekivana iznenađenja, sklonili su Argentinu sa SP, imaju NBA igrača koji daje poseban kvalitet. On je kompletan igrač, kvalitet imaju u svakom smislu. A i vi treba da znate da su to sve igrači iz španske lige, njihova dva spoljna igrača, bekovi… Zajedno igraju dugo, poznaju. Italija? Italija je možda potcijenila, ne znam. Ovdje na SP, potcjenjivanje te obavezno kazni”.

Prokomentarisao je i za mnoge iznenađujuću pobedu Japana nad Finskom, 98:88.

“To je baš veliko iznenađenje, uz respekt prema Japanu, naravno. Mi znamo da je Finska prava reprezentacija, timska, igraju sjajnu košarku, u tranziciji. Nisam znao, baš mi je iznenađenje. Kažem, turnir je, svaki dan se igra. Evo, Petrušev se sinoć povrijedio. Tako da, ne znamo šta se dešava u ostalim ekipama. Nema se vremena za brzu regeneraciju, fokus mora da bude do kraja koliko je moguće. Mi smo to pokazali, naravno nisu to protivnici od kojih se pada u nesvijest, ali ih respektujemo. Moramo prvo da imamo prema nama poštovanje, jer ako sam sebe ne poštuješ, niko te ne poštuje. Uvijek govorim igračima, to je moja filozofija, ostani skroman, a vjeruj u sebe. Taj koji ostane skroman poslije uspjeha, a ima samopouzdanje i nađe se balans, onda je to… ta sudbina i ekipe zavisi od tebe, ne drugoga. Mi na tu temu puno razgovaramo. Ozbiljna smo ekipa. Za sada u tom pravcu ide dobro, očekujemo da ćemo se poboljšavati” – zaključio je selektor Srbije.

Podsjetimo, Srbija protiv Portorika igra u ponedjeljak od 14 časova.

Postavi odgovor