Borac i BSK potpisali ugovor o saradnji

Na Gradskom stadionu u Banjaluci danas je potpisana saradnja između Borca i BSK-a. 

Dva najuspješnija banjalučka fudbalska kluba Borac i BSK danas su potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između dva kluba, koja kako je predstavljeno ima značaja za oba kluba. 

Borac bi trebao na BSK-ovom stadionu dobiti novu trening bazu, dok će BSK profitirati od Borčevog ulaganja u teren, te obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova za rad sa mlađim kategorijama. Ova saradnja naišla je i na podršku Fudbalskog saveza Republike Srpske. 

jovicevic malbasic
fkborac.net

O konkretnom značaju ovog ugovora govori su predsjednici dva kluba Stojan Malbašić i Mladen Jovićević, a u ime FSRS obratio se Goran Đukić

“Razlog našeg okupljanja je potpisivanje ugovora o saradnji između Borca i BSK-a. Znamo vrlo dobro da je prije četiri-pet godina Borac bio u sličnoj situaciji, ali je dolaskom gospodina Vice Zeljkovića, trenutno predsjednika NFSBiH i FSRS, taj čovjek prepoznao nešto što nisu njegovi prethodnici. Izdigao je Borac od kluba koji se svake godine borio sa opstanak da sada evo već tri godien zaredom igramo u Evropi. Od njega je krenula inicijativa da se pomogne BSK-u, koji je uvijek poslije Borca bio drugi klub ovog grada, sa bogatom tradicijom i niti jednog momenta nismo razmišljali u suprotnom pravcu, tako da smo odlučili da pomognemo našem BSK-u” rekao je Malbašić, te dodao

“Iskreno, imam i ja svoje emocije prema tom klubu jer sam prvu utakmicu pionirsku igrao za BSK protiv Borca baš na ovom stadionu. Isto tako išao sam kao mladi fudbaler izlaskom iz Borčevih juniora da se dokazujem i usavršavam u BSK, nakon čega sam cijeli igračku i radnu karijeru proveo u Borcu. Tako da oni momci koji odu u BSK, a to su ciljevi i interesi Borca, tamo treba da igraju, da se razvijaju i dokazuju i jednog vrata da se vrate na Gradski stadion i naprave pravu karijeru. Naš interes će biti u tome da ćemo koristiti teren BSK-a za potrebe prve ekipe i da tamo napravimo dobar ambijent i jaki BSK koji odgovara Borcu, da se takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske, gdje ćemo mi slati svoje mlade fudbalere na kaljenje. U svemu tome mi ćemo imati mogućnosti da razvijamo fudbalsku školu BSK-a, a najveća pomoć biće u infrastrukturi, gdje će svi dječaci imati puno bolje uslove”. 

Stojan Malbasic
fkborac.net

Potom se javnosti obratio i predsjednik BSK-a, koji je govorio o značaju ove saradnje za grad, zajednicu, te same igrače. 

“Kao što vam je poznato BSK je osnovan davne 1932. godine, tačnije 15. oktobra što znači da za nepunih mjesec dana slavi 90 godina svog postojanja. Prva utakmica, da li je to sad simbolično ili ne, odigrana je baš sa Borcem 1933. godine. BSK je 14 godina igrao Prvu ligu Republike Srpske, a trenutno se nalazi u Drugoj ligi – grupa Zapad. Činjenica je da su kroz BSK prolazili mnogi treneri i igrači koji su kasnije zabilježili značajne uspjehe u svojim karijerama. Neki od njih su i moji sagovornici Stojan Malbašić i Goran Đukić. Do unazad mjesec i po dana bilo je upitno da li će BSK uopšte započeti takmičenje u novoj sezoni. Račun kluba je bio blokiran, puno igrača je otišlo u druge klubove. Onda je održana skupština na kojoj je izabrano novo rukovodstvo, te se krenulo sa radom” – rekao je Jovićević, pa nastavio:

“Poznato vam je da klubovi koji se takmiče u prvoj i drugoj ligi izvor finansiranja imaju u lokalnim zajednicama, što nije slučaj kada je u pitanju BSK. Morali smo naći novi način finansiranja da bi se mogli takmičiti, a zahvaljujući Borcu i FSRS na čelu sa Vicom Zeljkovićem, koji su podržali ovaj vid saradnje uveliko će biti rad BSK-a olakšan u budućnosti. Samim time i Borac ima svoj interes, koristiće teren i svu infrastrukturu, a mi ćemo dobiti puno bolje uslove za rad i napredovanje. Tako da smatram da će ovaj sporazum dobro doći za oba kluba. Stvaranje jakog BSK-a značajno je iz više aspekata za naš grad. Prije svega za mjesnu zajednicu Kočićev vijenac, gdje će što veći broj djece imati priliku trenirati pod idealnim uslovima, a tako i za okružne mjesne zajednice. Stvaranjem jakog BSK-a povećava se i kvalitet igrača koji će moći konkurisati za Premijer lige. Trenutno su najugroženiji momci koji izlaze iz juniorskih pogona koji još nisu spremni za premijerligaške nastupe, a trebaju im sredine gdje će se dodatno razviti. Zbog toga je BSK značajan, a jednog dana možda zaigramo i u Premijer ligi”. 

Mladen Jovicevic BSK
fkborac.net

Javnosti se potom obratio i predstavnik Saveza.

“Od dolaska na čelo FSRS gospodin Vico Zeljković je pokrenuo niz projekata za poboljšanje infrastrukture naših klubova. To je najveća pogodnost za razvijanje omladinskih kategorija i mladih igrača. Znamo da je u toku projekat izgradnje 20 terena sa vještačkom travom na teritoriji Republike Srpske. Neki od tih terena su već izgrađeni, a svjedoci smo da su prije nekoliko sedmica potpisani ugovori sa devet novih gradova i opština za izgradnju novih terena. Taj će se projekat naravno nastaviti i u budućnosti, ono što je obećano biće i ispunjeno. Pokrenuta je inicijativa i finansijske pomoći klubovima u Republici Srpskoj. Ogleda se u tome da smo našli sponzora lige, te smo klubovima obezbijedili 50 odsto sredstava za plaćanje službenih lica, te 50 odsto oslobađanja kotizacije klubova u Republici Srpskoj. Iznos tih sredstava nije zanemariv, na godišnjem nivou iznosi oko milion konvertibilnih maraka i sigurno je da to znači puno za naše klubove” – započeo je Đukić, te dodao: 

“Ako samo uzmemo u obzir da je prije dolaska gospodina Vice Zeljkovića kompletan budžet Saveza bio 750 hiljada, a sada samo za ove stavke izdvajamo milion, možemo vidjeti o kakvim se tu sredstvima radi. Isto tako FSRS donira lopte klubovima i na takav način želimo da im olakšamo funkcionisanje. Ono što želim da kažem iz ličnog iskustva gledajući ove mlade fudbalera je da sam isto prošao put omladinca Borca i u datom momentu nisam mogao zaigrati za prvi tim, pa samo otišao u BSK, tamo proveo šest mjeseci, usavršio se, vratio se i ponovo iz Borca počeo graditi svoju karijeru. Želim da kažem da ovi mladi igrači imaju stvarno dobru perspektivu, te dobre uslove da postanu kvalitetni fudbaleri. Na njima je da rade, treniraju, slušaju svoje trenere, a mi koji smo sad trenutno u FSRS i klubovima ćemo se truditi da im omogućimo najbolje moguće uslove”. 

Goran Dukic
fkborac.net

Nakon konferencije za medije na pomoćnom terenu Gradskog stadiona odigrana je i prijateljska utakmica mlađih uzrasnih kategorija dva kluba. 

djreca
fkborac.net

Postavi odgovor