Iz mračnih rudnika do blještavih vrhova

Lens je ostao vjeran svom rudarskom naslijeđu dok je prvi put poslije 20 godina rezervisao mjesto u Ligi šampiona.
 
Pošto je “zakopao” svoj prvi penal u sezoni – za svoj 20. gol ukupno – postojao je samo jedan način da napadač Lensa Lois Openda proslavi. Belgijski napadač je upravo izjednačio rekordni broj golova Rodžera Bolija u jednoj sezoni za klub i nastavio da oponaša kultnu proslavu aviona francuskog napadača porijeklom iz Obale Slonovače.
 
Ovaj gol – treći u pobjedi od 3:0 nad već ispalim Ajašoom – obezbijedio je timu mjesto u Ligi šampiona sljedeće sezone. Himna za to takmičenje pružila je pozadinu za slavlje na poslednjem zvižduku dok su drugoplasirani u Ligi 1 uživali u svojoj najuspešnijoj sezoni u poslednjih 25 godina. Lens je postao jedan od rijetkih autsajdera koji je poremetio uspostavljenu hijerarhiju evropskih kvalifikacija u francuskom fudbalu u poslednjih nekoliko decenija.

Opendina proslava nije novost za Lens. Oponašanja stvari koja asociraju na prošlost kluba su zaštitni znak svakog domaćeg meča, a svako novo potpisivanje odmah je uronjeno u lokalni žar i podstaknuto da učestvuje – u svemu što čini lokalnu zajednicu. Od himni prije utakmice do dizajna dresova, podsjetnici na rudarsku prošlost ovog područja su sveprisutni. Jedan od mnogih postindustrijskih gradova u oblasti sa ukupno milion stanovnika, Lens pozdravlja koncentrat regionalnog ponosa koji izbija sa tribina na domaćim utakmicama.

Činjenica da klub nosi to naslijeđe tako istaknuto na rukavu je očigledna metafora – Lens se popeo sa dna jame poslije dvije decenije konstantnog rudarenja. Sada, njihova ambicija će biti da počnu da pišu neke nove stranice – prepoznatljive vrhove koji definišu okolni pejzaž sjevernog grada – evropskog fudbala koji stoji pred njima sljedeće sezone.

U nekoliko navrata, taj rudnik je prijetio da se uruši sam u sebe – posebno tokom neprozirnog vlasništva azerbejdžanskog biznismena Hafiza Mamedova. Kada je preuzeo mjesto predsednika kluba 2019. godine, kada je klub još uvek bio u Ligi 2, francusko-jermenski biznismen Džozef Ourlijan govorio je o svom “snu” da vrati evropski fudbal na “Stade Bollaert” – četiri godine kasnije, ta ambicija je stvarnost.

Lensov povratak u Evropu je zaslužen. Pobijedili su 10 od poslednjih 11 utakmica, mogu se pohvaliti najboljom odbranom u Ligi 1 i samo su jednom izgubili kod kuće cijele sezone. Poslije dvije sezone mukotrpnih promašaja – uzastopnih sedmih mjesta – osvajači titule iz 1998. godine, koji su bili u drugom rangu prije samo tri godine, prešli su dug put. Uspjeh kluba bio je sve samo ne nesrećan.

Njihovo oštroumno formiranje tima stajalo je u oštroj suprotnosti sa tržišnim pristupom rivala za titulu PSŽ-a, ali i klubova kao što su Marsej, Monako ili Lion. Kada je partner kapitena Seka Fofane na sredini terena, Šeik Dukure otišao u Kristal Palas prošlog ljeta, klub je potpisao ugovor sa Salisom Abdulom Samedom iz Klermona. Vezista, koji je sada reprezentativac Gane, od tada se pojavio kao jedan od najboljih veznih igrača lige i ključan je za pristup svim akcijama tima i brze tranzicije, koja je Lensovo najmoćnije oružje kroz sezonu. 

Prelaskom u Lens, Abdul Samed je nastavio svoj razvoj u veznog igrača koji sa lakoćom može spojiti odbrambenu odlučnost i napadački nagon.

“Sada sam samouvjereniji. Zaista se osjećam slobodnim u načinu na koji igram ovdje” – rekao je Samed o novom angažmanu.

Na aut liniji, Frank Haise uživa u funkciji koja je bez premca u francuskom fudbalu – pod titulom generalnog menadžera, njegova uloga liči na ulogu menadžera Premijer lige, više nego na poziciju glavnog trenera koju zauzimaju njegove kolege iz Lige 1.

Ova sveobuhvatna pozicija je ozvaničena tek kada je potpisao obnovu ugovora ranije ove sezone, ali je već neko vrijeme jasno da njegov uticaj prožima čitav klub. Cijeli tim, i svih 38 hiljada navijača na “Stade Bollaert”, prihvatili su njegov prodoran i dinamičan stil igre. Iako je ostao pomalo izbjegavajući u pogledu svoje budućnosti, bilo bi teško zamisliti da Lens izađe na teren za svoju prvu utakmicu Lige šampiona poslije 20 godina odsustva bez Haisea pored terena.

S obzirom na njihov ukus za velike utakmice ove sezone – ubjedljivo su pobijedili PSŽ, Marsej i Monako na putu do drugog mesta – neće biti lakih protivnik ni na kontinentalnoj sceni. Njihova predstojeća uloga u Ligi šampiona – vjerovatno prva od mnogih u narednih nekoliko sezona – biće prilika da vodeću instituciju jednog od zaboravljenih regiona Francuske podignu na nove visine. Povratak fudbalskog tima na staze ugleda takođe se poklapa sa naporima da se revitalizuje grad u cjelini.

Aneks muzeja Luvr otvoren je u blizini stadiona prije deset godina i predstavlja savršenu aktivnost prije utakmice za svakog evropskog posjetioca sredinom sedmice sljedeće sezone, u pokušaju da se suzbije ekonomski pad i stope nezaposlenosti koje su znatno iznad nacionalnog prosjeka. Ovi dugoročni problemi i dalje postoje, ali situacija u gradu se okreće nabolje – i na terenu i van njega.

Rudnici u ovoj oblasti su odavno zatvoreni, a pristalice Lensa više nemaju lopate da idu stopama svojih očeva i djedova. Umjesto toga, grad sada ostavlja svoj pečat na terenu – lopta leži u nogama njihovog tima, spremna da uvuče i presječe rivale po želji. Oni će kopati s tim.

Postavi odgovor